Kostbare uvær

Selv om orkanskadene er små i forhold til det vi har sett på den andre siden av Atlanterhavet, ble 2011 likevel et år med rekordstore utbetalinger fra Naturskadepoolen. Bare orkanen Dagmar førte til 19 773 skademeldinger og 1,3 milliarder i anslåtte erstatninger. Naturskadeerstatningene for hele 2011 er nå oppe i hele 2,6 milliarder kroner.

Det viser oppdaterte tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Vi har aldri hatt så store utbetalinger i Norge før - selv om vi inkluderer nyttårsorkanen i 1992. Etter at forsikringsoppgjørene nå er ferdigstilt er anslåtte erstatninger oppjustert med 300 millioner kroner i forhold til det man har gått ut med tidligere.

I hele fjor ble det registrert 32 808 skademeldinger. Møre og Romsdal er det fylket som i fjor hadde flest skader og høyest erstatninger, først og fremst på grunn av Dagmar. Så langt i år er erstatningssummene etter naturskader oppe i 461 millioner kroner.

Vi har gang på gang tatt opp dette med forebygging. Mange av skadene skyldes at vi ikke har tatt vedlikeholdet alvorlig verken privat eller på offentlig infrastruktur. Mange av vannskadene skyldes at ikke ledningsnettet er dimensjonert til å ta unna de vannmengder man nå opplever. Flom er faktisk den største skadeårsaken. Flest vannskader har vi faktisk i Buskerud.

Mye av dagens regelverk er ikke tilpasset at vi har et villere og våtere klima.

Alle synes å være enig om hva som skjer, men å få gjennomført alle de tiltakene vi nå trenger å ta fatt på, det utsettes. All elendigheten i avløpsrør og kummer som er under bakken er det jo ingen som ser. Dermed stikker politikere og byråkrater hodet i sanden. Det kan bli kostbart i lengden.