Ber regjeringen utsette vikarbyrådirektivet

NHO Service er bekymret for at de nye vikarbyråreglene innføres for tidlig.

Nå har organisasjonen sendt brev til arbeidsminister Anniken Huitfeldt der de ber om at innføringen av reglene utsettes.

– Den største utfordringen er å utvikle systemer som sikrer at likebehandlingsprinsippet blir overholdt og tilpasse kontraktsformer til dette. Det er også fortsatt en god del usikkerhet rundt tolkningen av selve regelverket, sier Even Hagelien i NHO Service.

Han legger til at det har vært krevende for organisasjonens bedrifter med en så omfattende omlegging av regelverket.

– Når det er sagt, så jobber vi for fullt som om reglene innføres som planlagt den 1. januar, understreker Even Hagelien.

Luker ut de useriøse
NHO Service har hele veien vært positive til innføringen av det nye vikarbyrådirektivet. De mener det nye reglementet kommer til å føre til en profesjonalisering av utleiebransjen. Hagelien og NHO Service ser allerede tendenser i markedet som han mener gir grunn til optimisme på vegne av de seriøse aktørene.

– De useriøse selskapene som har tjent penger på billigprodukt gjennom at de ikke har lagt seg på norsk lønnsnivå, har nok begynt å se etter nye markeder. Vi har foreløpig ikke statstikk som underbygger dette, men i andre kvartal så vi en kraftigere vekst blant våre medlemmer enn hva den totale markedsveksten skulle tilsi. Det kan være et signal om at noen av de useriøse selskapene er på vei ut, sier Hagelien.

Forventer treg start på 2013
Han tror også kundene kan ha blitt mer bevisste på valg av bemanningsbyrå etter støyen og debatten som gikk rundt vikarbyrådirektivet i vår og sommer.

– Det er nok en del som opplever det som risikobetont å handle med en aktør som ligger i gråsonen, sier Hagelien.

Men NHO Service forventer også at de seriøse aktørene kan få en noe tøffere hverdag – spesielt i startfasen – etter innføringen av EU-direktivet.

– Vi vil trolig se at prisene stiger på noen områder, og vi ser for oss at totalmarkedet kan bli noe mindre. Vi er innstilt på at det kan være et noe avventende marked i inngangen av 2013, men at det vil ta seg opp igjen i løpet av året, sier Hagelien.

Utarbeider svar
Arbeidsdepartementet bekrefter overfor Byggeindustrien at de har mottatt brevet fra NHO og at de er i ferd med å utarbeide et svar til organisasjonen. Men departementet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Du kan lese mer om vikarbyrådirektivet og hvordan din bedrift kan forberede seg på endringene i Byggeindustriens nummer 16.