I fakkeltog for å få Lambda til Bjørvika

Kulturkjendiser av mange slag tente faklene tirsdag kveld og demonstrerte sitt krav om at det nye Munch-museet Lambda likevel bør bygges i Bjørvika.

– Vi går i tog fordi vi synes at Lambda er det beste alternativet, og vi synes at Munch fortjener det, sier Karin Hellandsjø, initiativtaker og tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter til NRK.

Demonstrantene fra kulturlivet møtte tallrikt opp og tente faklene for sin sak, mange av dem i demonstrasjon for første gang. Siden gikk de i tog fra Oslo rådhus til Operaen for å markere sin støtte til den omdiskuterte bygningen som ble stanset av byrådet for et år siden. Den 12. desember kan det bli omkamp.

– Frp sviktet
– Arbeiderpartiet har vært mot hele tiden. Det har bare vært en svikefull part her, og det er Fremskrittspartiet, sier investor Christian Ringnes som var blant de debuterende demonstrantene.

Over 100 millioner kroner ble brukt på arkitektkonkurranser og utredning av nytt Munch-museum. Det spanske arkitektfirmaet Herreros Arquitectos vant med museumsbygget Lambda i Bjørvika. Før jul i fjor ble Lambda-prosjektet stanset av Oslo-politikerne. Siden har det kommet nye utredninger, men bare for plasseringer på Tøyen og Tullinløkka.

– Tøyen funker ikke
– Vi synes at Munch bør ned til sentrum. Det funker ikke så godt på Tøyen, Tøyen trenger ikke Munch, Tøyen kan gjøre mange andre ting og trenger å utvikle området på en annen måte. De bruker ikke museet så mye, og Munch må ned i sentrum hvor det åpent for mange mennesker, sier Hellandsjø

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) møtte demonstrantene, men ville ikke gi noen tilslutning til det omstridte bygget. Hun sier hun deler utålmodigheten med de mange som er utålmodige for å få på plass et nytt bygg for Munchs bilder, men ville ikke gi noen tilslutning til Lambda. Hun holder fast ved at museet fortsatt bør ligge på Tøyen

– Det er veldig ulike oppfatninger, både blant kulturfolk, arkitekter og folk flest i Oslo om hvor det nye Munch-museet bør ligge, sier hun til NRK.