Giskes Entra-svar imponerer ikke Anundsen

Næringsminister Trond Giske (Ap) gir kun generelle svar på de fem spørsmålene fra kontroll- og konstitusjonskomiteen i Entra-saken. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) er skuffet og vurderer ny Entra-diskusjon torsdag.

Stortinget vurderer nye spørsmål til Giske

Opposisjonen vil spørre næringsminister Trond Giske (Ap) om påstander om press før en styreutnevnelse i Telenor.

Ifølge TV 2 krevde Giske i fjor å få sin venn og partikollega Tore O. Sandvik plassert i styret i Telenor, men uten å lykkes. Giske kaller det hele oppspinn.

TV 2 viser til «flere kilder nær på prosessen» og sier at Giske skal ha hatt en konfrontasjon med nominasjonskomiteen i Telenor. Næringsministeren ønsket angivelig en styreplass for Sandvik, som er fylkesordfører i Sør-Trøndelag.

Stille spørsmål

Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), sier at historien er så ekstraordinær at det umulig kan være sant.

Han vil likevel ta initiativ til at komiteen konfronterer Giske med påstandene:

– Jeg har registrert at han benekter hendelsesforløpet, men vi vil uansett ta kontakt med næringsministeren om disse nye opplysningene, sier Anundsen til adressa.no.

Lett og nært

Også Aftenposten får servert historien fra anonyme kilder:

Giske spilte muntlig inn Sandviks navn til nominasjonskomiteen som allerede hadde innstilt på tre nye styremedlemmer. Ønsket fra Giske var formulert på en slik måte at komiteen oppfattet det som et krav.

Sandvik ble så intervjuet av nominasjonskomiteens leder Jan Erik Korssjøen. Komiteen avviste Sandvik som ikke kompetent nok, i tillegg til at det nære forholdet mellom ham og Giske ble vurdert som problematisk, forteller kildene.

Avviser

Næringsministeren avviser påstanden om at han skulle ha framsatt noe krav eller utøvd noe press.

– Hvis vi hadde ønsket det, så hadde det blitt sånn. Staten forvalter 54 prosent av eierskapet i Telenor. Det var et enstemmig valg i nominasjonskomiteen. Vi har aldri satt fram krav til sammensetningen i Telenor-styret, sa Giske til TV 2 mandag.

– Alvorlig

Medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Høyres Per-Kristian Foss, tar forbehold om at TV 2s fremstilling er riktig, og sier at i så fall er det «meget alvorlig».

– Nå må vi få Giskes forklaring, og da tror jeg det kan bli aktuelt å innkalle til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, sier Foss til NRK.

Rystet Solberg

Også Høyre-leder Erna Solberg reagerer på påstandene.

– Dette er rystende. Giske har bare én ting å gjøre, å legge alle kortene på bordet. Han må fortelle hvilke navn han har spilt inn og hvorfor Sandvik har blitt spilt inn i denne sammenhengen, sier hun til TV 2.

Nestleder Harald T. Nesvik (Frp) i Stortingets næringskomité mener at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bør engasjere seg i saken:

– Statsministeren bør komme på banen, og samtidig ta en prat med sin egen statsråd. Dette kan ikke fortsette. Det står på troverdigheten til statsråden og regjeringen. Det har vært altfor mange saker rundt Giske nå, sier han.

– Med bakgrunn i min inhabilitet i saken, finner jeg det ikke riktig å kommentere den konkrete prosessen og styrets handlemåte i denne saken nærmere, skriver Giske i sitt svarbrev som forelå tirsdag ettermiddag.

På generelt grunnlag er det viktig å legge til rette for gode prosesser og prosedyrer når man ansetter administrerende direktør, mener han. Videre skriver Giske at statlig eide selskaper drives på samme måte som kommersielle selskaper.

Partitilhørighet

Giske opplyser at man følger eierskapsmeldingen fra 2011 og regjeringens retningslinjer for lederlønn. Statlige selskaper skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, skriver statsråden.

Giske slår fast at partipolitisk tilhørighet ikke skal vektlegges, og at regjeringen følger etablert praksis fra tidligere regjeringer.

«På denne bakgrunn har det blitt valgt inn flere styremedlemmer i de statlig eide selskapene som har en bred samfunnsmessig erfaringsbakgrunn, herunder også politisk erfaring fra ulike partier», skriver Giske.

Skuffet

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) skulle ha ønsket seg klarere svar fra statsråden.

– Giske har ikke brakt noe nytt her. Jeg er litt skuffet over at han velger å la være å svare på et av spørsmålene knyttet til prosessen til valg av ny administrerende direktør. Det er Giskes ansvar å sikre kompetanse, og prosessen er helt uavhengig av valget av administrerende direktør. Giske kunne ha uttalt seg om hva han mener om prosessen som han var vel kjent med, sier Anundsen til NTB.

– Dårlig samsvar

Komitélederen er heller ikke imponert over andre svar som Giske har avgitt.

– Jeg er overrasket over at han i den offentlige diskusjonen er veldig tydelig på at det er uakseptabelt at styret blåser i styringssignaler. I sitt svar sier han at dette er ett av flere vurderingstemaer når han vurderer styresammensetning. Det samsvarer dårlig med det han sier i mediene og det han vil legge til grunn i praktisk arbeid med problemstillingene som eier, sier Anundsen.

Anundsen viser til at Stortinget enstemmig har lagt til grunn at statlige selskaper skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Også Giske viser i sitt svarbrev til dette, men svaret bringer ikke mer klarhet i saken, mener Anundsen.

– Et enstemmig Storting støtter opp om regjeringens politikk på et slikt område, og da er det for svakt å si at det er ett av mange elementer som skal vurderes i totalbildet, sier Anundsen.

Nytt møte

Torsdag skal komiteen møtes på nytt. Da kan Entra-saken bli tatt opp igjen.

– Det vil helt sikkert være ulike oppfatninger i komiteen. Selv vil jeg fordøye saken litt og vurdere om det er behov for å se på saken på torsdagens møte. Det kan være nødvendig i lys av de andre sakene vi ser om Giskes eierskapsutøvelse, sier Anundsen.