Navarsete ønsker gjenvalg etter familieråd

Etter å ha snakket med familien bestemte Liv Signe Navarsete seg for å stille til gjenvalg på Senterpartiets landsmøte i april neste år.

Det har stormet rundt Senterpartiets leder de siste dagene. Historier om sinneutbrudd, kritikk for lederstil og deretter «orsak uten atterhald» er stikkord for en uke der også lederdiskusjonen fikk fart på seg.

Navarsete selv bidro ved å si at hun ikke hadde tenkt gjennom om hun ville fortsette som partileder.

Tenkt mye

Men under innspillingen av NRK-programmet Skavlan torsdag ettermiddag forklarte Navarsete at spørsmålet kom overraskende på henne og at svaret feilaktig ble tolket som at hun var langt inne i en tenkeboks.

– Det jeg mente, var at jeg ville informere valgkomiteen først. Og jeg har meddelt valgkomiteen i dag at jeg ønsker å stille meg til disposisjon. Jeg ønsker gjenvalg som leder i Senterpartiet, sa Navarsete ifølge NRK og Aftenposten.

Hun la til at dette er noe hun har tenkt mye på de siste ukene.

– Etter å ha snakket med familien har jeg kommet til at hvis partiet ønsker det, stiller jeg til gjenvalg, sier hun.

– Ingen lederdiskusjon

Enn så lenge er det ingen seriøse utfordrere til Navarsete som partileder i Senterpartiet. Den hyppigst foreslåtte utfordreren, nestleder Ola Borten Moe, ga torsdag full støtte til Navarsete.

– Vi har valgt vår leder. Det er Liv Signe Navarsete. Hun har full tillit, og det er ingen lederdiskusjon i partiet, sier han.

På spørsmål fra NTB om han er kandidat til å overta dersom Navarsete trekker seg eller likevel unnlater å søke gjenvalg, svarer Borten Moe slik:

– Det anser jeg ikke som en aktuell problemstilling.

Krefter i partiet har bedt nestlederen revurdere sitt nei til en ny periode på Stortinget, noe han nok en gang avviste da han holdt et innlegg under Energidagene i Oslo og kun motvillig svarte på spørsmål om turbulensen i partiet.

– Jeg har vært veldig tydelig på det, sier Sp-nestlederen til NTB.

Ga etter
Tidligere samme dag hadde Navarsete gitt etter for sin nestleder og kunngjort at hun likevel ikke vil bytte ut Borten Moes politiske rådgiver i Olje- og energidepartementet, Ivar Vigdenes.

– Det er åpenbart svært viktig for Ola Borten Moe å beholde Vigdenes i jobben. Det er ikke like viktig for meg å bytte ham ut. Derfor tenker jeg at jeg vil sette partiet først og bidra til å samle heller enn å splitte, sa Navarsete til Aftenposten.

Ifølge TV 2 truet Ola Borten Moe med å trekke seg som statsråd dersom han ikke fikk beholde Vigdenes.

Det var ventet at Vigdenes ville bli erstattet i statsråd fredag. Fra før er Ola Borten Moes statssekretær Eli Blakstad skiftet ut med Ane Hansdatter Kismul, som tidligere var leder av Natur og Ungdom.

Bred støtte
Da Navarsete tirsdag fremførte sin uforbeholdne unnskyldningen til Senterungdommens leder Sandra Borch for å ha skjelt henne ut under et ungdomspolitisk arrangement, svarte Borch med å si at Navarsete bør gjenvelges på Sp-landsmøtet til våren.

Også sentralstyremedlemmer NTB har snakket med tidligere denne uken og en tilsvarende ringerunde Klassekampen har foretatt blant partiets fylkesledere, viser at Navarsete har bred støtte i partiet.