Johnsen legger siste hånd på verket

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) tyr til penn og papir når han skriver finanstalen til Stortinget om budsjettet for neste år.

I fjorårets tale siterte han både Rolf Jacobsen og Alf Prøysen. Finansministeren vil ikke røpe hvilke litterære grep han vil ty til denne gangen. Men noen poetiske verselinjer blir det nok til folket også denne gangen.

Men vers eller ikke – mandag klokka 10 vil Johnsen høytidelig presentere sin finanstale for Stortinget og gi det norske folk en innsikt i hvordan regjeringen vil fordele statens utgifter og inntekter neste år.

Offisielt heter det proposisjon til Stortinget 1 (2012-2013), bedre kjent som «Gul bok», der alle statsbudsjettets poster blir presentert. Fredag var det derfor hektisk aktivitet bak de tunge dørene i Finansdepartementet. Ingenting overlates til tilfeldighetene. Både hovedlinjene og alle detaljene skal være på plass.

Innimellom taleskrivingen går Johnsen selv fra møte til møte med sitt rådgiverkorps, bestående av fire statssekretærer, politisk rådgiver og finansråd Svein Gjedrem.

Men tro om datteren til statssekretær Hilde Singsaas (Ap), Mari Singsaas, kanskje også har noe å bidra med? Hun har høstferie og er med mamma på jobb, og har for sikkerhets skyld tatt med seg strikketøyet for å få tiden til å gå mens de voksne tar hånd om statens samlede utgifter, som neste år er på godt over 1.000 milliarder kroner. Hvordan alle pengene skal brukes, vil regjeringen fortelle mandag. (©NTB)