Krever at Statnetts strømutbygging stoppes

LO-forbundet Industri Energi mener milliardutbygging vil koste forbrukerne dyrt, og krever at regjeringen bryter inn.

I en pressemelding går fagforeningen Industri Energis leder Leif Sande hardt ut mot Statnetts utbyggingsplaner av det norske strømnettet, og krever full stans i arbeidet.

Det er Statnetts investeringsplaner i sentralnettet, som før helgen ble kostnadsjustert fra 40-50 milliarder til 50-70 milliarder kroner, som er bakgrunnen for Sandes bekymringer.

– Med en slik forhøyet prislapp på strømutbyggingen bør det kreves en stopp i videre fremdrift inntil vi har mer visshet om samfunnsøkonomien og klimaregnskapet i disse planene. Vi kan ikke tillate at Statnett turer frem med sine gigantplaner som kan påføre Ola og Kari Nordmann flere tusen kroner i ekstra strømregninger uten en skikkelig demokratisk debatt, skriver han i pressemeldingen.

Til Dagbladet.no sier Sande regjerningen bør gripe inn overfor Statnett.

– Regjeringen bør rett og slett ikke tillate Statnett å fullbyrde sine investeringer uten først å gjennomføre en større, grundigere og allmenn samfunnsdebatt og analyse som ser på alle samfunnskonsekvensene av å bruke 70 milliarder kroner til nytt strømnett, sier Sande.

Forbundslederen mener Statnett planlegger de store investeringene for å bygge «motorveier» for å eksportere strøm ut av landet.

- Regjeringen bør rett og slett ikke tillate Statnett å fullbyrde sine investeringer uten først å gjennomføre en større, grundigere og allmenn samfunnsdebatt og analyse som ser på alle samfunnskonsekvensene av å bruke 70 milliarder kroner til nytt strømnett, skriver han i meldingen.

Han tror det er forbrukerne som får svi på pengepungen.

- Det er vanlige folk som må betale disse investeringene, enten det skjer over skatteseddelen eller strømregningen. Derfor bør både politikere og media være svært kritiske til investeringene i disse ”strømmotorveiene” som Statnett planlegger. Ikke minst i lys av milliardøkningen i estimatene, mener Leif Sande.