Bygge-BIM og landmåling - en felles fremtid?

Landmålingsindustrien er i ferd med å benytte seg av mer digitaliserte arbeidsverktøy.

På Nordisk landmålerkongress 19. – 22. september i Oslo, var én av seminardagene viet til temaet BIM og landmåling.

Dette bør vi tenke på
BIM-rådgiver Janne Aas-Jakobsen fra Consigli stilte flere spørsmål om hvordan byggenæringen og landmålingsindustrien kan nærme seg hverandre mer ved bruk av digitale data. Det finnes spennende teknologi allerede, og samarbeid gjennom BIM gir profitt for byggenæringen. Hun mener vi bør stille oss følgende spørsmål for å starte tankeprosessen om tverrfaglig bransjesamarbeid:

- Hvordan vil den nye arbeidsprosessen se ut?

- Hvilke arbeidsprosesser vil være overflødige?

- Hvilke deler av verdikjeden blir fjernet?

- Hva slags ekspertise trenger vi?

- Hvor skal vi nedbemanne?

- Hvem vil få virkningene?

- Hvor liker nyutdannede og erfarne ingeniører å jobbe?

I sitt foredrag foreslo hun også tre mulige veivalg: Å skalere BIM ned til GIS, skalere GIS opp til BIM eller samhandle på det semantiske nivået. Ingen svar ble gitt, men en antydning om at samhandling på det semantiske nivået kan være tilstrekkelig for å oppnå gevinstene man er ute etter, lå i luften.

Brukte BIM til landmåling
Aas-Jakobsen viste frem et eksempel for samarbeid. Skanska benyttet BIM for landmåling i et prosjekt i Trondheim. Terreng ble målt etter koordinatene i Euref 89 NTM-standarden. Disse målene ble samordnet med BIM-modellen i IFC-format og utgravningsplanen fra rådgiveren. Det førte til færre feil, raske justeringer og korrekte data for utgravninger. Færre folk trengte også å delta i det fysiske arbeidet.

– Det var en stor suksess. Hvorfor jobber vi ikke alltid slik? Vi trenger et felles scope, og vi må bli bedre kjent, sa hun i foredraget.

Hun avsluttet med å stille spørsmål om vi kanskje bare trenger den kontrusjonsdelen av BIM-geometrien i en slik tilnærming. I tillegg – hvordan påvirker vi utdanningsinstitusjonene til å jobbe mot felles plattform?

- Jeg har stilt flere spørsmål enn jeg har gitt svar, men jeg håper dette vil starte en tankeprosess hos oss alle, avslutter BIM-rådgiveren.