Hjellnes bruker sommeren til rekruttering

Hjellnes Consult as har hatt stor suksess med å rekruttere nye medarbeidere gjennom et omfattende sommerjobb-program.

I sommer hadde selskapet 15 ingeniørstudenter, de fleste fra NTNU, på plass i lokalene i Plogveien i Oslo. Flere av disse vil sannsynligvis bli å finne i oversikten over fast ansatte når skoleåret er omme.

50 søkere
– Vi har i flere år satset på å få inn studenter til det vi kaller et summer internship hos oss. Det blir brukt som et aktivt virkemiddel i vårt rekrutteringsarbeid. Tidligere var vi ikke veldig godt kjent i studentmiljøet, men nå får vi inn langt flere søkere til sommerjobbene enn vi kan ta imot. I sommer var det 250 søkere til 15 jobber. Det betyr at vi har gjort noe riktig, mener Roar Smelhus, direktør bygg og eiendom i Hjellnes Consult.

Selskapet har utelukkende positive erfaringer med ordningen.

– Vi får bli kjent med en rekke dyktige unge ingeniører under utdanning, vi får løst flere praktiske oppgaver i sommermånedene, og studentene får trening i reelle arbeidsoppgaver. Det er selvsagt veldig nyttig for studentene å prøve seg ute i arbeidslivet før utdanningen er fullført, sier Smelhus.

Skriver intensjonsavtale
I utgangspunktet skriver Hjellnes Consult en intensjonsavtale med alle studentene om en ansettelse etter fullført sommerjobb og utdanning. Det betyr at det også kjøres en omfattende prosess i forkant av ansettelsene til sommerjobbene.

– Vi kjører grundige intervjurunder, slik at vi kan få en oversikt over hvilke personer og hvilke kvalifikasjoner som vil passe inn hos oss, legger Smelhus til.

Med 15 studenter i en stab som teller rundt 100 ansatte i divisjonen for bygg og eiendom, merkes det virkelig når studentene er på plass.

– Dette krever selvsagt også en god del oppfølgning fra vår side. Vi legger store ressurser i at ordningen skal fungere etter intensjonen for begge sider, og da må vi bruke både tid og penger på at dette skal fungere, sier Smelhus.

Sommerjobben blir dermed på en måte som en prøvetid å regne for begge parter.

– I løpet av denne prøvetiden lærer både vi studentene å kjenne, og de får god kunnskap hva vi står for. Det blir en vinn-vinn-situasjon, mener rådgivende ingeniør Line Cecilie Lie i Hjellnes Consult. Hun var selv en av dem som hadde sommerjobb i selskapet i fjor, og er nå inne i en fast stilling. Hun kan ikke få rost ordningen nok.

– Dette er en kjempemulighet for begge parter, mener hun.

Faglig og sosial trygghet
– Et annet positivt aspekt ved dette er at studentene får bli med på alle arrangementer som organiseres i selskapet. Ved siden av faglige opplegg kan dette være sommerfester og så videre. Det skaper en faglig trygghet, når en først har skapt en sosial trygghet, mener Lie.

Både Smelhus og Lie peker på at flere burde undersøke denne løsningen å jobbe med rekruttering på.

– Det finnes selskaper som bruker noe av den samme modellen, men det er nok ikke mange som har rendyrket den så mye som oss, sier Smelhus.

Totalt har sommerjobbene en varighet på seks uker. Studentene kommer inn tidlig i juni, tar så en kort pause når det er som roligst på kontoret, før de kommer tilbake i august.

– Da får vi utnyttet ressursene på en best mulig måte, sier han.

Utvider ordningen
Sommerjobb-ordningen har fungert så godt at selskapet vil utvide satsingen.

– Vi skal ikke se bort ifra at vi tar inn enda flere studenter neste år. Vi utvider satsingen til at studenter kan ha internship hos oss også på høst-, vinter- og vårparten. Interessen finnes, og vi trenger unge dyktige ingeniører til de mange spennende oppgavene som kommer fremover, sier Lie.

Hjelles Consult har i dag rundt 160 ansatte og omsetter for rundt 170 millioner kroner. Hele konsernet med datterselskaper har en omsetning på godt over 200 millioner kroner.