Betonmast kjøper to konkurrenter

Betonmast gjør sitt femte og sjette oppkjøp, ved signerte avtaler med Trøndelag-bedriftene Team-Bygg og Primahus Entreprenør.

Oppkjøpene vil gi konsernet 25 prosent vekst, og plassere Betonmast blant de fem største i Norge på bygg.

Både Team-bygg og Primahus Entreprenør har en bred prosjektportefølje innenfor nærings- og boligbygg. I tillegg har selskapene flere kontrakter med offentlig oppdragsgivere, og har bygget skoler og barnehager i regionen. Primahus bygger blant den nye utenlandsterminalen på Værnes Lufthavn.

Stjørdal-bedriften Primahus ble startet av gründer Tore Haugen med flere i 1991. I 2005 gikk Haugen inn på eiersiden i konkurrenten Team-Bygg. Siden den gang har begge selskapene vokst til å bli betydelige aktører innen nybygg og rehabilitering i Trøndelagsfylkene.

Befolkningsvekst gir byggeboom
Befolkningsvekst og tilflytning skaper stor etterspørsel etter både boliger og næringsbygg i Trøndelagsfylkene. Foruten Trondheim, er Stjørdal den kommunen i Midt-Norge med høyest tilflytting.

– Nærheten til Trondheim, gjør at mange flytter ut til Stjørdal og pendler til Trondheim. Flyplassen gir Stjørdal ekstra vekst, og flereselskaper har etablert seg her. Blant annet ligger et av Statoils driftsadministrasjoner på Stjørdalshalsen, forteller Haugen som blir medeier i Betonmast.

Primahus Entreprenør og Team-Bygg har hvert sitt kjernemarked i Midt-Norge. Men kan likevel møtes i anbudskonkurranser.

– Litt sunn konkurranse har ingen vondt av. Selv om vi nå blir blant de største i Midt-Norge er det viktig for oss å fremdeles være skjerpet og konkurransedyktige, sier gründer Tore Haugen.

Lokal forankring
Siden oppstart av byggvirksomheten i 2006, har Betonmast satset på lokal vekst, gjennom oppstart og oppkjøp av regionale og lokale enheter. Selskapet har lenge ønsket å etablere seg i Midt-Norge.

– Trondheimsregionen er et stort og viktig marked i Norge, og nå har vi funnet riktige partnere for oss. Primahus Entreprenør og Team-Bygg har bygget barnehager, leilighetskomplekser og næringsbygg for innbyggerne i Trondheimsregionen i lang tid og er godt etablert i området, sier Jørgen Evensen, konsernsjef i Betonmast.

Med oppkjøpet av Team-bygg og Primahus Entreprenør blir konsernet blant de fem største innen bygg i Norge.

– Bygg- og anleggsbransjen går mot konsolidering, og størrelse blir viktigere. Betonmasts konkurransefortrinn er at vi kombinerer størrelse med sterk lokal forankring, legger Evensen til.

Begge selskapene vil fortsette med samme ledelse og ansatte. Dagens eiere og ledelse blir med videre gjennom en eierandel i Betonmast. Daglig leder Gabriel J. Bjørseth i Primahus Entreprenør ser frem til å få inn en tung og stor aktør inn på eiersiden:

– Å være en del av et større konsern gir økonomisk trygghet for selskapet og mulighet til å trekke på felles ressurser. Bransjen blir stadig mer kompleks. Kravene tildokumentasjon øker, nye statlige forskrifter kommer til og det vokser frem nye bransjestandarder. Miljøfokuset i bransjen øker også, og dette krever oppfølging. Alt dette får vi ressurser til å håndtere gjennom å være en del av et større konsern, sier Bjørseth.

Daglig leder Ola Arvid Røe i Team-Bygg ser også frem til å være en lokal entreprenør i et stort konsern:

– Som en del av Betonmast, blir Team-Bygg og Primahus Entreprenør en del av et større fellesskap der vi kan dele kompetanse og erfaringer, og få økonomiske muskler til å sikre videre vekst for selskapet, sier Røe.

Avtalen betinges av godkjennelse fra Konkurransetilsynet.