Aasrud til Ground Zero

Fornyingsminister Rigmor Aasrud besøker denne uken Ground Zero i New York for å se hvordan amerikanerne har laget sitt nasjonale minnesmerke etter 11/9-angrepene.

Rigmor Aasrud tilbringer uken i USA, hvor hun skal ha møter på en lang rekke felt i Washington DC, Boston og New York.

Under besøket skal statsråden også besøke minnesmerket på Ground Zero og møte representanter fra det norske arkitektkontoret Snøhetta, som vant oppdraget med å tegne et museum og minnesenter på stedet.

Det ble i sommer besluttet at ett av de nasjonale minnesmerkene etter 22. juli skal ligge i regjeringskvartalet. Dermed får Aasrud, som ansvarlig statsråd for gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet, en rolle å spille i dette arbeidet, selv om det er Kulturdepartementet som har det formelle ansvaret.

Midlertidig minnesmerke

– Aasrud er interessert i å se hvordan man på Ground Zero har løst utformingen av minnesmerket, og hvilke erfaringer de har hatt med å løse dette parallelt med at man har gjenreist området rundt, sier kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i departementet til NTB.

Regjeringen besluttet i sommer å etablere et midlertidig minnesmerke mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka mens regjeringskvartalet bygges opp igjen. Det nye regjeringskvartalet vil trolig ikke stå ferdig før i 2021, men minnestedet kommer til å bli sett i sammenheng med gjenoppbyggingen, har Aasrud varslet.

Under USA-oppholdet vil fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren også ha en rekke møter knyttet til andre av sine ansvarsområder. Dette gjelder blant annet IKT-sikkerhet og spørsmål knyttet til nasjonale minoriteter.

Vil lære om trusselanalyse

Også justisminister Grete Faremo er i USA denne uken.

Justisministeren er i Washington DC på et to dagers opphold sammen med PST-sjef Benedicte Bjørnland og sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet Kjetil Nilsen i Washington DC. De tre skal tirsdag og onsdag skal ha en rekke møter, blant annet med innenriksminister Janet Napolitano, National Counter Terrorism Center (NCTC) og den føderale etterretningstjenesten FBI.

– Statsråden er særlig opptatt av hvordan amerikanerne organiserer arbeidet med å analysere trusler, og hva vi kan lære derfra i arbeidet her hjemme med å finne gode organisatoriske løsninger for en felles nasjonal trusselvurdering for det norske samfunnet, opplyser departementet.