Offentliggjør sju forklaringer til 22. juli-kommisjonen

Kulturdepartementet frigir referater fra forklaringene sju toppolitikere ga til 22. juli-kommisjonen.

Aasrud ble ikke informert om sikkerhetsansvar

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) forklarte til 22. juli-kommisjonen at hun ved tiltredelsen ikke ble informert om et vedtak som presiserte hennes departements ansvar for sikkerheten i regjeringskvartalet.

«Hun bemerker at hun når hun starter som statsråd er helt avhengig av at administrasjonen videreformidler til henne i egnet form vedtak som det er av betydning for henne å være kjent med,» heter det i intervjureferatet som ble frigitt torsdag kveld.

Mye av intervjuet dreier seg om sikringen av Grubbegata og et mer overordnet sikringsprosjekt.

– Min befatning og mitt inntrykk av det sikkerhetsprosjektet var veldig perifert, forteller Aasrud i intervjuet og legger til at «det ble presentert som at det var noe FAD [Fornyings- og administrasjonsdepartementet] gjorde på oppdrag.»

Prosjektet var «veldig sikkerhetsgradert» og detaljkunnskap ble gitt på en «need to know basis». Parallelt med dette prosjektet pågikk et annet prosjekt om datasikkerhet. Underveis i dette kom det fram at ingen av Aasruds statssekretærer var sikkerhetsklarert. Dermed gikk det ekstra tid til å klarere dem, men i referatet heter det at denne tidsbruken ikke gikk ut over fremdriften i prosjektet.

Forklaringene som Jens Stoltenberg, Knut Storberget, Grete Faremo, Rigmor Aasrud, Heidi Grande Røys, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirik Øwre Thorshaug ga kommisjonen ble torsdag kveld offentliggjort.

– Kulturdepartementet har kommet til at det skal praktiseres meroffentlighet og gis innsyn i de interne referatene fra 22.-julikommisjonens intervjuer med politikere. I likhet med Riksarkivaren mener vi at dokumentene kunne unntas offentlighet, men vi har likevel valgt å offentliggjøre dem. I en sak som denne må personer som representerer befolkningen gjennom sine tillitsverv være forberedt på omfattende offentlig innsyn. Hensynet til åpenhet rundt politikernes forklaringer har vært avgjørende, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Kulturdepartementet er klageinstans etter at Riksarkivaren avslo å gi innsyn i referatene