Siemens åpner fremtidens bygg

Signalbygget The Crystal i London ligger an til å bli verdens mest bærekraftige bygning i følge internasjonale sertifiseringer. Nøkkelen ligger i smart høyteknologi og innovasjon.

Fakta om The Crystal

Kontorområdene i The Crystal er designet for å forbruke et gjennomsnitt på 83 kilowatt timer per kvadratmeter per år, noe som er halvparten så mye energi som andre sammenlignbare kontorbygg. CO2-utslipp fra bygningen vil være mer enn 60 prosent lavere enn fra tilsvarende bygninger.

Energisenteret er hjertet i The Crystal og sørger for effektiv tilførsel av elektrisitet, oppvarming og nedkjøling bare når det behøves.

All oppvaring og mesteparten av nedkjølingen kommer fra jordvarme, og 84 prosent av oppvarmingen av vann fra solceller eller jordvarme.

To tredjedeler av taket er dekket av PV (fotovoltaiske) paneler som konverterer sollys til elektrisitet.

Regnvann samles, renses og brukes. Nesten 90 prosent av bygningens drikkevannsbehov kunne vært dekket av renset regnvann. Bygningen vil likevel være koplet til ordinært drikkevann, mens regnvannet i den første fasen vil brukes som gråvann.

Alt svartvann behandles og gjenbrukes for vanning og i toaletter.

The Crystal har eget avfallslagringsplass med separate beholdere for papir, plast, metall og organisk avfall. Matavfall fra kafeen sendes ikke på søppelfyllingen, men resirkuleres på stedet.

Bygningen er klar til å koples til en såkalt smart grid, som ved hjelp av informasjonsteknologi samler og bruker informasjon om energibruken for å gi økt effektivitet, lønnsomhet og bærekraft.

Siemens Building Management System er kolet til en rekke målepunkter og mottar store mengder data gjennom ca 12.000 kontrollpunkter. Systemet styrer hele bygningen på en mest mulig energieffektiv måte.

Energieffektiv LED-belysning.

På taket finnes også planter som er håndplukket for å tiltrekke seg dyr og som er gunstige for klima og miljø.

Det er Siemens som står bak bygningen. Til grunn for prosjektet ligger en erkjennelse av at den voldsomme befolkningsveksten i byer er blant de største klimatruslene vi står overfor.

– I dag lever om lag 50 prosent av verdens befolkning i byer. Innen 2050 kommer tallet til å være 70 prosent, eller nesten 7 milliarder mennesker. Hvis du tar i betraktning at byene allerede i dag står for to tredjedeler av verdens samlede energibehov og utslipp av 70 prosent av verdens klimagasser, så sier det seg selv at dette ikke er bærekraftig. Byene er problemet, og løsningen må finnes i byene, sier Per Otto Dyb, administrerende direktør i Siemens.

Målet er å gjøre The Crystal til et kraftsenter for forskning, utvikling og implementering av klimavennlige og energieffektive løsninger for byutvikling. Her sitter Siemens globale kompetansesenter som består av eksperter på urbanisme og ingeniører som skal lede arbeidet med å gjøre fremtidens byer bærekraftige. Bygningen vil også være åpen for publikum.

Verdens mest bærekraftige
The Crystal er konstruert for å oppfylle verdens strengeste standarder for bærekraftig design og konstruksjon. Bygningen forventes å bli det første bygget i verden til å oppnå toppscore både på BREEAMs (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) og LEEDs (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifiseringer. Dette vil i så tilfelle gjøre The Crystal til verdens mest bærekraftige moderne bygning.

– Dette blir et utviklingslaboratorium for fremtidens urbane løsninger og et drivhus for fremdyrkning av fremtidens løsninger på de klimautfordringene som følger av stadig økende urbanisering. Fordi vi må innse at fremtiden vår er helt avhengig av at vi klarer å gjøre byene våre bærekraftige. Det gjelder innbyggere, politikere og ikke minst teknologibedrifter som oss, avslutter Per Otto Dyb.

The Crystal kan vise til en lang rekke høyteknologiske løsninger som skal sørge for at bygningen er så klimavennlig som det overhodet er mulig. Dette innbærer blant annet klimaregulering fra jordvarme, varmtvann fra jordvarme og solceller, solcellepaneler på to tredjedeler av taket, resirkulering av vann, oppsamling og rensing av regnvann og full uavhengighet fra fossilt brensel.