Får ikke rive farlig bygg

På tross av at det er for farlig å sikre bygget nekter Byantikvaren i Oslo utbygger å rive Chokoladefabrikken.

Osloby.no melder at boligprosjektet som planlegges i Nidar Bergenes gamle fabrikk på Rodeløkka i Oslo kan bli forsinket på grunn av krangling mellom utbygger og Byantivaren. Bygget er vernet og i utgangspunktet var partene enige om at innmaten også skulle bevares. Da et nabobygg ble revet fant utbygger ut at Chokoladefabrikken var mer ustø enn ventet. En uavhangig rapport konkluderte med at bæringen til bygget var svak og at bevegelser i grunn kunne få bygget til å rase.

Utbygger ville dermed gå inn for fundamentere bygget på nytt, men fikk avslag på dette. Dermed søkte de om å få rive, slik at fasaden kunne bevares. Også denne gangen fikk de avsalg fra Byantikvaren.

- Forutsetningen i reguleringsplanen er soleklar. Dette bygget skulle bevares. Vi mener at de ansvarlige burde sikret bygget på et tidligere tidspunkt, og løst oppgaven på en annen måte fra starten av, sier informasjonsansvarlig antikvar hos Byantikvaren (BYA), Vidar Trædal til osloby.no.

Utbygger hevder at faren for kollaps først ble oppdaget under detaljprosjekteringen, og kaller bygget det skrøpeligste de har sett.

Nesten alle leilighetene i bygget er solgt, og nå kan det gå mot forsinkelser.

Saken ligger nå til behandling hos Plan- og bygningsetaten i Oslo.