Spår solcelle- og LED-revolusjon

NTNU-forskere lager halvledere på det fleksible materialet grafén. – Vi står foran en revolusjon i produksjonen av solceller og LED-komponenter, sier professor Helge Weman ved NTNU.

En forskningsgruppe ved NTNU har som de første i verden utviklet og patentert en metode for å produsere III-V halvledere på grafén. Silisium kan med dette bli overflødig i en god del elektronikk.

Den nye metoden går ut på å få halvleder nanotråder til å vokse på grafén. Grafén er det tynneste og sterkeste materialet som noensinne er laget, og består av bare ett lag med karbonatomer. Det er bøyelig og gjennomsiktig. Sluttproduktet er et hybridmateriale som fungerer som en halvleder, og er bare én mikrometer tykt.

Til sammenligning er halvledere på silisium ofte flere hundre ganger tykkere. Metoden som brukes for å lage de nye halvlederne kalles molekylstråle-epitaksi (MBE). De nye halvlederne basert på grafén har svært gode elektriske og optiske egenskaper.

Billig og fleksiblet
Forskningsgruppen på NTNU som står bak gjennombruddet er ledet av professorene Helge Weman og Bjørn-Ove Fimland.

– Grafén er både billig, gjennomsiktig og bøyelig. Det leder strøm og varme veldig effektivt. Når vi nå kan lage halvledere på grafén i stedet for på silisium eller andre halvleder substrater kan vi få både billigere og mer effektive halvlederkomponenter. Med et bøyelig underlag som også kan være gjennomsiktig åpner det seg muligheter her som vi sikkert ikke har fantasi til å forstå rekkevidden av enda, forklarer Weman i en pressemelding.

Forskergruppen som har jobbet med det nye hybridmaterialet siden 2010 har nylig fått publisert oppfinnelsen i den amerikanske vitenskapsjournalen Nano Letters, som ifølge NTNU er en av de ledende journalene innen fagfeltet.

Basert på denne oppfinnelsen har oppfinnerne nylig etablert selskapet CrayoNano AS i samarbeid med NTNU Technology Transfer AS og CoFounder AS. CrayoNano AS sitter på de kommersielle rettighetene til teknologien og vil nå jobbe for å videreutvikle og kommersialisere det nye materialsystemet i samarbeid med internasjonale industripartnere.

Grafén
Grafén er et billig og fleksibelt materiale som leder elektrisitet bedre enn silisium og som dermed gir nye muligheter innen materialteknologi og elektronikk. Materialet har de siste årene fått svært stor oppmerksomhet på grunn av sine egenskaper. Selskaper som IBM og Samsung driver utstrakt forskning og utvikling på grafén for blant annet å erstatte silisium i elektroniske kretser, for eksempel utvikling av bøyelige skjermer til mobiltelefoner.