Krav om 1,6 milliarder etter Lunde-konkursen

Bostyrer mener de første selskapene i Lunde-gruppen burde gått til skifteretten allerede våren 2010. Hittil ligger kravet på 1,6 milliarder kroner.

Fakta om Lunde-konkursene

*Gründeren Johannes Lunde fra Stavanger bygget opp et nettverk av selskaper, blant annet innen kjøp og salg av luksusbåter og eiendom.

*I 2009 tiltok de økonomiske problemene og Lunde byttet ut revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PWC) med BDO.

*BDO leverte sin revisjonsrapport for 2009 uten merknader.

*I januar 2010 begynte systemet å rakne og båtkonsernet Johs Lunde Marine Group meldte oppbud 28. januar.

*I mars 2011 kollapset Lundes imperium. Så langt har det resultert i 62 konkurser.

*I april 2011 ble Lunde slått personlig konkurs.

*I september 2011 ble Lunde og Morten Berg, en av Lundes nærmeste medarbeidere, pågrepet og siktet for grov økonomisk kriminalitet og underslag.

*Bostyrer Fredrik Bie har antydet at total gjeld i Lunde-systemet er på 1,8 milliarder kroner. Totale krav er på rundt 2,2 milliarder kroner.

*Revisjonsrapporten og bostyrets rapport skulle kommet fredag 24. august, men Lunde og Berg ba retten om ny tilsvarsfrist. Det fikk de, og rapportene legges fram fredag 31. august klokka 13. (©NTB

 

I halvannet år har bostyret gått gjennom norgeshistoriens største konkurs. To foreløpige rapporter ble lagt fram fredag.

Forretningsmannen Johannes Lunde begynte å flytte penger fra selskaper han ikke eide selv til egne selskaper i denne perioden, skriver Stavanger Aftenblad.

Bostyrer Fredrik Bie mener noen av selskapene i Lunde-gruppen burde gått til skifteretten allerede da.

– En gang i løpet av våren 2010 nærmer man seg den strafferettslige oppbudsplikten, sier Bie.

1,6 milliarder i krav

Ett år senere raknet Lundes imperium. På det tidspunktet besto gruppen av 120 mindre selskaper. 62 selskaper gikk med i konkursraset.

Bie og borevisorer Bengt Endresen la fredag fram to foreløpige rapporter. Halvannet år etter konkursene har bostyret langt igjen før det kommer til bunns i boene.

Samlet er det meldt inn krav på 1,6 milliarder kroner, men Bie har ikke oversikt over hvor mye som har kommet inn ved salg av eiendeler. Sluttrapporten kommer kanskje ikke før om noen år.

– Det har medført et voldsomt apparat der over 20 advokater har vært involvert. I tillegg har fem revisorer bistått i forbindelse med analysearbeidet Dette har vært et digert puslespill, sier Bie til Rogalands Avis.

– Reelt krav lavere

Lunde sier til Aftenbladet at rundt halvparten av kravet på 1,6 milliarder kroner er krav mot eiendomsselskapet Vendere som fortsatt er i virksomhet.

– De reelle kravene ligger på 700 til 800 millioner, sier han.

Forretningsmannen avviser at han burde tatt de første selskapene til skifteretten allerede våren 2010.

– Vi hadde en full halvårsrevisjon for 2010 med vårt revisorselskap. De leverte plettfrie rapporter ut fra våre budsjetter og prognoser. De er avlagt av vår revisor, sier Lunde.

I rapporten til bostyret går det fram at det i 2009 ble brukt penger i Lunde-gruppen, selv om det egentlig var tomt i kassen, melder NRK.

– Det synes å være mange som har sovet i timen. Mange kreditorer lente seg på Lunde-systemet og trodde de kom til å ri stormen av, sier Bie.

– Selskapene har vært ledet av få mennesker på en muntlig og uformell måte. Det har vanskeliggjort arbeidet vårt, sier han.