Sponheim stanser boligbygging

Fylkesmann Lars Sponheim i Hordaland har kommet på kant med Bergen kommune i en rekke saker. Nå har han stanset en større boligbygging på Ådland. Byråden for miljø og byutvikling i Bergen - Filip Rygg (KrF)- raser. Her kunne vi ha bygget 500 til 800 miljøvennlige boliger, sier han til TV2. Nå er byggeplanene lagt på is.

– Storbyene vil ikke klare å ta unna befolkningsveksten med denne ordningen, mener byråden.

Til tross for boligmangel i de største byene, opplever kommunene stadig oftere at byggeprosjekter blir stoppet av styresmaktene. Mange tusen bosteder er nå på vent, mens byråkratene krangler om regler og paragrafer, skriver TV2 på sine nettsider

Lars Sponheim har stanset prosjektet fordi han blant annet mener at kollektivtilbudet er for dårlig. Dette til tross for at det er et busstopp like ved, og planlagt bybanestopp like i nærheten.

Situasjonen er den samme i resten av landet. Det blir stadig vanskeligere for kommunene å gjennomføre det de vil, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Faktisk kom det protester mot over halvparten av alle kommuneplaner i 2011. Det er kanskje ikke så rart, når 23 forskjellige offentlige instanser har myndighet til å stanse boligprosjekter i Norge, skriver TV2.

– Det er ekstremt frustrerende, for når vi får med oss en instans på at noe er lurt, så er det en annen som protesterer, sier Rygg. Og de som protesterer oftest er fylkesmennene.

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) innrømmer at innsigelser fra statens side ikke alltid brukes slik de er ment. Da må hun gjøre noe med det.

Dette er saker som gjør at vi har en løpende føljetong her på bygg.no. Nye saker dukker opp hver dag. Overivrige byråkrater gjør alt som står i deres makt (og den er stor) til å stoppe, forpurre og fordyre prosjekter.

Kanskje vi kan få en Gjørv-kommisjon til å se på galskapen også på dette området.