Boligrigger til studentene

Vi vil berømme de unge studentene i Stavanger som har tatt til orde for å bruke containere som boliger nettopp for studenter. For vår del forstår vi ikke at man ikke har brukt boligrigger også til studenter i langt større omfang tidligere.

Vi har mange profesjonelle leverandører av boligrigger i byggenæringen – og kvaliteten på de nye riggene er meget god.

På kort varsel kan det reises boligrigger som kan innkvartere tusenvis av studenter. I motsetning til tradisjonelle studentbygg, kan man reise slike boligrigger på langt kortere tid. Etter vårt syn er det nok av tomter i rimelig nærhet til skoler og universitet som kan brukes til midlertidige løsninger. Målet må jo være at investeringstakten i nye varige studenthybler økes vesentlig.

Ellers mener vi at tiden er overmoden til å se på Studentsamskipnadenes virksomhet. Etter vårt syn er det uforsvarlig i dagens situasjon at disse institusjonene nærmest skal ha monopol på å bygge studentboliger.

I følge kunnskapsminister Kristin Halvorsen bygges det nå 2 000 nye studentboliger i Norge. Problemet er bare at behovet er så langt større. Mange studenter kjemper nå en desperat kamp for å få tak over hodet. Leieprisene er gått til himmels. Nå er det nærmest slik at noen vinner i lotto når man får tildelt en studenthybel. I følge ministeren er det nå 15,5 prosent av studentene som får bo i en rimelig studentbolig. Men hva med alle de andre?

Siden 2006 er det gitt tilsagn om tilskudd til 6 318 hybler og regjeringen har nådd målet om 1000 studentboliger i året. I 2009 ble det gitt tilsagn om tilskudd til 1591 hybelenheter. Den gjennomsnittlige dekningsgraden for landet er på 15,5 pst. Det er en lite dråpe i et stort hav.

Når vi samtidig vet at det er mange grupper som prioriteres i køen for studenthybler – det gjelder bl a utenlandske studenter – forstår man at problemene blir ufattelige store for de som får avslag fra Studentsamskipnadene.

Midlene til byggingen av nye studentbolig utbetales av Husbanken etter godkjennelse av hvert enkelt byggetrinn. Siden flere byggeprosjekter går over flere år, vil det variere hvor mye av tilskuddene som blir utbetalt fra år til år.

La private leverandører sette opp boligrigger – det vil i de aller fleste tilfeller føre til at studentene får en bedre bostandard og til en vesentlig lavere kostnad. Studenter er nå fritt vilt blant bolighaiene.

Nå er det viktig at entreprenører og leverandører kommer på banen med gode innspill til hvordan denne krisen kan løses.