Kald og våt sommer gjør oss værsyke

Den etterlengtede sommervarmen lar vente på seg. Ifølge Meteorologisk institutt blir det kaldere enn normalt over hele landet de neste tre ukene.

Det er månedsvarselet fra Meteorologisk institutt som kommer med den triste nyheten for solhungrige nordmenn. Varselet gjelder fra 23. juli til 23. august, melder NRK.

– De neste ukene ser det ut til at det blir en kaldere værtype enn normalt på denne årstiden, sier statsmeteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Tendensen i månedsvarselet er den samme over hele landet, og Jensen ser ingen bedring med det første.

En god del nedbør

– De neste 10-15 dagene er det ikke noe høytrykk som bygger seg opp i Norge, sier Jensen. Derimot forteller statsmeteorologen at det kan bli en god del nedbør på Vestlandet, i Midt-Norge og nordover de neste ukene.

På Østlandet ser det ut til å bli tørrere, og flere steder i landet kan det bli bra sommervær de nærmeste dagene.

– Østlandet vil få noen fine dager. I Trøndelag blir det heller ikke så verst, men her kan det bli noen byger også, sier Jensen.

Vi blir værsyke

Og det dårlige været gjør nordmenn værsyke. Ifølge en undersøkelse InFact har gjort for VG har en av fire nordmenn vært værsyke i sommer – og kvinner mer enn menn.

– I stor grad handler det om forventninger som ikke blir innfridd, sier psykolog Gunnar Oland Åsen til avisen.

Undersøkelsen viser at det er trøndere og nordlendinger som topper listen. Her har en av tre vært værsyke, mot en av fire østlendinger. Av vestlendingene har en av fem vært værsyke denne sommeren.

Værsyke er, ifølge Store norske leksikon, en populærbetegnelse på forskjellige symptomer som dukker opp ved værforandring. Dette kan være konsentrasjonsvansker, glemsomhet, tretthet, depresjon og angst – og det rammer kvinner oftere enn menn.

Eldre mindre værsyke

Jo eldre man er, jo mindre værsyk blir man Undersøkelsen viser at i aldersgruppen 18 til 29 år har hele en av tre vært værsyke. For dem som har passert 65 er det kun 15 prosent.

Dette mener Åsen kan ha en sammenheng med at de eldre kan ha en høyere toleranse når ting ikke går vår vei.

– Vi setter oss kanskje ned og sier «jaja, så ble det ikke sånn i dag».