Lommetyver herjer, men boliginnbrudd går ned

Oslos politimester tar nye grep i kampen med lommetyvene som herjer i byen. Den siste krimstatistikken Anstein Gjengedal legger fram før han går av, viser ellers at innbrudd hjemme hos folk er på retur. Det er han fornøyd med.

Oppsummeringen av første halvår i Oslo politidistrikt viser at kriminaliteten øker i byen samtidig som politidistriktet har en økende andel av all registrert kriminalitet i landet.

Tallene for barne- og ungdomskriminalitet er stabile, mens antall anmeldelser for vinning, voldtekt og vold har økt sammenlignet med første halvår i fjor.

– Jeg er ikke overrasket over at vinningskriminaliteten øker. Det gjelder særlig lommetyverier. Det kommer profesjonelle bander fra utlandet hit. På landsbasis sitter vi med 75 prosent av denne typen kriminalitet, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt til NTB.

Egne grupper

I kampen mot lommetyvene er det særlig to tiltak politimesteren har tro på.

– Dette er et storbyfenomen som vi må gjøre noe med. Derfor har vi opprettet en egen gruppe. Når de kommer i gang håper jeg på en nedgang i antall lommetyverier. Samtidig ber vi publikum være oppmerksomme og ta vare på verdigjenstandene sine, særlig i rushtiden om ettermiddagen da det er mye folk og trengsel.

Lommetyvene i Oslo opererer systematisk og i gjenger, og om sommeren har byen mange tilreisende.

– Vi så denne økningen allerede i fjor vinter. Da hadde vi en økning på 50 prosent. Den har fortsatt hittil i år med 30 prosent. Bare siste uke pågrep vi 19 lommetyver, alle av utenlandsk opprinnelse.

Men Gjengedal trekker også fram positive elementer i statistikken – som at det blir stadig færre boliginnbrudd.

– Innbrudd i eget hjem er en integritetskrenkelse. Vi har hatt denne nedgangen siden vi opprettet en egen gruppe for vinningskriminalitet på Majorstua politistasjon i 2010. Vi har også fått kuttet ned saksbehandlingstiden av anmeldelser.

Og selv om det er store ungdomskull, er det ingen økning i ungdomskriminaliteten.

Mørketall

Anmeldte seksualforbrytelser økte med 5,7 prosent (17 flere anmeldelser) fra første halvår i fjor.

Voldtekt økte fra 96 til 111 anmeldelser, mens forsøk på voldtekt økte fra 16 til 20 anmeldelser.

Gjengedal er godt fornøyd med samarbeidet politiet har med kommunen for å bekjempe overfallsvoldtekter.

– Men de fleste voldtektene skjer ikke ute på gata. De skjer hjemme hos gjerningsmannen eller på fest. Det er det vanskelig å forebygge med synlig politi på gaten.

Han viser til at det er store mørketall forbundet med voldtekt og vold.

– Det er ofte mennesker i nære relasjoner som er mishandlet eller skadd. Det blir anmeldt som familievold. Men vi ser også at flere fornærmede nå anmelder slike saker. Det er en ønsket utvikling, sier han.

Flinke folk

Når han går av 12. august har Anstein Gjengedal vært politimester i Oslo i 12 år.

– Dette er min siste halvårsrapport. Som den eneste storbyen i Norge, har Oslo store utfordringer i bekjempelsen av kriminalitet. Vi har en økning på vinning og andre områder, det totale antall anmeldelser de siste årene har gått ned, sier han.

Mens politiet tidligere fikk over 100.000 anmeldelser i året, var fjorårets antall 88.000. Siden han ble utnevnt til stillingen i 2000, har befolkningen i Oslo økt med noe over 106.000 innbyggere.

– Sett i lys av befolkningsøkningen, har vi faktisk en nedgang. Det er positivt. Likevel, det er klart Oslo har utfordringer. Det er ikke alt jeg er like fornøyd med, men den som overtar etter meg får med seg mange flinke folk som gjør en stor innsats for å trygge byen, sier den 67 år gamle politimesteren.