Bergen Bydrift leverer overskudd

For tredje året på rad leverer Bergen Bydrift overskudd. I 2009 ble Bergen Bydrift skilt ut som et eget aksjeselskap heleid av Bergen kommune, og i denne perioden har virksomheten hatt et samlet overskudd før skatt på 22,5 millioner kroner.

- Klart vi er fornøyde. Vi opererer i en bransje med stadig press på marginer og kostnader. I dette hardt pressete markedet har vi også klart omstillingen fra forvaltning til forretning og vi leverer resultater bedre enn bransjen generelt, sier administrerende direktør Trond Lomsøy i Bergen Bydrift.


Omsetningen landet i 2011 på 159 millioner kroner og resultat før skatt endte på 7,2 millioner kroner. Omsetning og resultat er noe ned fra året før, og skyldes at selskapet - som bransjen generelt - er utsatt for tøff konkurranse og pressede marginer. I tillegg forsvant mye av vinteroppdrag på veier og bygninger i vinter som følge av lite snø i siste kvartal i fjor. Likevel måtte beredskapen opprettholdes.

- Vesentlige deler av en omstilling handler om å fokusere på områder hvor man tjener penger, og også har fortrinn kompetansemessig. De siste tre årene har vi brukt på å tilpasse virksomheten basert på kompetanse og etterspørsel, sier Lomsøy. Bergen Bydrift leverer enreprenørtjenester innenfor vedlikehold av vei, vann og kloakk, og har etterhvert blitt en betydelig aktør som anleggsgartner. Selskapet har også stått bak store utbedringsprosjekter på Byfjellene, blant annet i Stoltzekleiven. Da Bergen kommune valgte å gjøre Bergen Bydrift til et aksjeselskap, fikk de ansatte tilbud om returrett til kommunen.

Omsetning og resultat er noe ned fra året før, og skyldes at selskapet som bransjen ellers er utsatt for tøff konkurranse og pressede marginer. Året 2010 ble på mange måter et unntaksår med mye vinteraktivitet, mens 2011 ble mer et normalt år.

- Vi arbeidet både hardt og målrettet for å holde på den solide kompetansen som var bygget opp gjennom mange år. Det var cirka 40 ansatte som valgte å benytte returretten til Bergen kommune, men i det vesentlige fikk vi med oss det mannskapet vi ønsket, sier Bydrift-direktøren. Han mener Bergen Bydrift tydelig viser at kommunalt ansatte klarer overgangen til det private næringsliv, og med all den konkurranse det innebærer.

- Vi må stå på hver eneste dag. Vi skal være blant de rimeligste og blant de beste for å vinne oppdrag. De som valgte å bli med på ferden og samtidig vinke farvel til det kommunale sikkerhetsnettet, har demonstrert at kommunalt ansatte er attraktive også i det private næringsliv, sier Lomsøy.