Slik bygges verdens høyeste trehus

Bergen og Omeng Boligbyggelag (BOB) skriver på sin nettside at leilighetene i verdens høyste trehus kan komme i salg våren 2014.

Verdens høyeste trehus i Bergen vil bli et pilotprosjekt som viser hvordan BOB kan bygge urbane boliger med høy tomteutnyttelse, og samtidig velge materialer som møter fremtidens krav til bærekraft og utslipp av klimagasser.

Prosjektet avviker fra gjeldende reguleringsplan for området, skriver BOB på sin internettside.  En realisering av prosjektet er derfor avhengig av en reguleringsendring. Prosessen med reguleringsendring er igangsatt.

Forutsatt at reguleringsendringen godkjennes, kan prosjektet være klart for salg i løpet av våren 2014.

Moduler

Verdens høyeste trehus er basert på bærekonstruksjoner i limtre og leiligheter bygget som byggmoduler. Konseptet tar utgangspunkt i at byggmodulene stables i fire etasjer, og at det bygges to plattformer (i 5. og 10. etasje) som forankres til et bæresystem i limtre. Plattformene i 5. og 10. etasje forsterkes med 3 m høye gitterdragere i limtre. Så stables nye byggmoduler i 4 etasjer. På denne måten kan det bygges inntil 14 etasjer. Artec er arkitekt på prosjektet.

Her kan du se grafisk presentasjon av hvordan verdens høyste trehus skal bygges

Den største utfordringen med å bygge et trehus i 14 etasjer, er å hindre at bygget svaier ved sterk vind. Limtrekonstruksjonen er derfor forsterket med diagonale limtrestaver, samt at modulene kobles sammen med bæresystemet for å dempe svingninger i konstruksjonen.

For å beskytte bærekonstruksjonene i limtre vil bygget få innglassede balkonger på to sider. Dette vil gi bygget en helt særegen arkitektur, der limtrekonstruksjonene vil være synlige på innsiden av fasadeglasset. Gavlveggene blir fóret ut og isolert. Dette gir mulighet for at prosjektet kan bygges som et passivhus, noe som ytterligere vil styrke prosjektets profil som et miljøbygg.

I sokkeletasjen, som utføres i betong, blir det parkeringsanlegg.

Pilotprosjekt

BOB ønsker at prosjektet også skal være et pilotprosjekt for industrialisering av byggeprosessen. Det planlegges derfor stor grad av prefabrikasjon, både med byggmoduler og bærekonstruksjoner i limtre. Også dekker i korridorer, trappekonstruksjoner, balkonger, sjaktvegger og heissjakt planlegges som prefabrikerte enheter, for å redusere montasjetiden på byggeplass. Kvaliteten på de enkelte produktene bedres ved at de er fremstilt innendørs i fabrikk, i tørre og tempererte omgivelser. Samlet sett forventes dette å gi et bedre sluttresultat.