Advarer mot dårlig impregnert trevirke

Tester viser at enkelte parti trykkimpregnert trevirke som selges i dag, ikke holder tilfredsstillende kvalitet på grunn av mangelfull impregnering.

Tester viser at enkelte parti trykkimpregnert trevirke som selges i dag, ikke holder tilfredsstillende kvalitet på grunn av mangelfull impregnering. Varene er ikke forbudt å selge, så kjøperen må være klar over at det er store kvalitetsforskjeller. Trevirket kan være forbudt å bruke i bærende konstruksjoner.

- Det er høysesong for terrassebygging. Hvis man benytter trevirke som ikke har tilfredsstillende impregnering, kan man risikere å sitte igjen med en råtten terrasse om få år, sier Bengt Herning, direktør for Virke Byggevarehandel.

Trevirket selges i byggevareforretninger og andre utsalgssteder som selger til privat og proffbruker. Et parti av produktet er testet av Norsk Treteknisk Institutt, som konkluderer med at partiet ikke holder tilfredsstillende kvalitet. Impregneringen er ikke god nok, til tross for merking som tilsier at impregnering skal ha blitt gjort. Enkelte områder av trevirket som ble testet manglet rett og slett impregnering, mens andre områder igjen hadde for dårlig impregnering.

Virke Byggevarehandel, som organiserer de fleste største byggevarekjedene i Norge, opplever at enkelte aktører stadig oftere velger å selge lav kvalitet for å tilby kundene best mulig pris.

- Dette ville vært ok dersom kunden ble opplyst om kvalitetsforskjellene, og selv vurderte ut fra dette. Dette er dessverre ikke alltid tilfelle. Virkes råd til kundene er derfor å etterspørre dokumentasjon på kvaliteten, sier Bengt Herning,

Virke Byggevarehandel frykter at konstruksjonene bygd med disse materialene vil råtne opp etter kort tid.

- I Norge har vi pålagt oss selv strenge krav til godkjenning for å unngå bygningsskader, men dette ser ikke ut til å ha noen preventiv effekt i disse tilfellene, sier Bengt Herning.