Fortsatt høy radioaktivitet i Jotunheimen

Hele 26 år etter Tsjernobyl-katastrofen er radioaktiviteten i Jotunheimen flere steder målt til langt over det som er tillatt for matproduksjon.

Det viser undersøkelser foretatt av Norges geologiske undersøkelse (NGU) i fjor høst, skriver Aftenposten.

Sammen med Statens strålevern og Reindriftsforvaltningen undersøkte NGU rundt 3.000 kvadratkilometer med fjellområder der rundt 7.500 tamrein beiter. Særlig høyfjellsområdet øst for riksvei 51 over Valdresflya har høyere nivåer av radioaktivitet enn det forskerne før har trodd.

– Vi er overrasket over hvor mye forurensing det er, og har vært, i deler av området, sier Lavrans Skuterud, forsker i Statens strålevern og rådgiver for Reindriftsforvaltningen.

De siste tallene viser at det øst på Valdresflya nå er 70 kilobecquerel cesium per kvadratmeter. Det er godt over det tillatte for matproduksjon, skriver avisen.

Radioaktiviteten fester seg i jordsmonnet, og reineierne i området har brukt store ressurser på å redusere skadevirkningene. Senest i 2010 var det flere rein som ikke kunne slaktes og brukes til matproduksjon på grunn av for høy radioaktivitet.

Resultatet fra Jotunheimen fører til at NGU nå vil foreta flere undersøkelser. Til sommeren skal derfor deler av Nord-Trøndelag og Nordland undersøkes.