Klart for Norges største sykkelritt

Etapperittet Glava Tour som starter 16. mai i Sandefjord, blir Norges største sykkelritt noensinne. Vinner Edvald Boasson på hjemmebane?

Hele 19 lag står på startstreken 16. mai. Flere av dem er velkjente navn i det internasjonale proffsirkuset, som Team Sky, GreenEdge, Lampre, Lotto-Belisol, Garmin Barracuda og Team Saxobank.

Den store norske profilen er Team Skys Edvald Boasson Hagen som har fått et ritt skreddersydd for seg selv.

17. mai fyller han 25 år og vil nok få tidenes bursdagsfeiring når rittet starter ved Oslo Rådhus og 19. mai passerer rittet så å si hans eget barndomshjem i Rudsbygd.

Det er ingen tvil om at Team Sky står på startstreken med en klar ambisjon om at Boasson Hagen skal kle på seg den gule Glava-trøya etter målgang i Hønefoss 20. mai.

Her ser du kart over de ulike etappene.

Med som hjelperytter får han blant annet teamkollega Lars Petter Nordhaug. Han kjenner spesielt godt veiene på første etappe fra Sandefjord til Tønsberg. De har han syklet på siden han var 12 år.

- Alle profflagene har sterke folk med seg, men det avgjørende er om de store profilene er i form eller ikke. Slik etappene ser ut, vil det nok være viktig å være en habil klatrer, men samtidig ha en god spurt. Edvald stiller sterkt i dette feltet, sier han.

Blant annet har den velkjente spurtkongen Alessandro Pettachi (Lampre) meldt sin ankomst til Norge.

- Etappen med målgang Lillehammer blir for tøff for ham, smiler Boasson Hagen, vel vitende om at han kjenner den etappen bedre enn sin egen bukselomme og kommer til å møte et entusiastisk hjemmepublikum langs hele løypa. Denne etappen passerer Lillehammer sentrum tre ganger før målgang.

Nordhaug forventer imidlertid at de norske lagene kommer til å yppe seg og gi jernet i løpet av Glava Tour.

- Glava Tour er det store målet for de norske lagene og de vil bli en trussel fordi alle på lagene er topp motiverte. Dette rittet blir en flott mulighet å vise seg fram på for de norske rytterne, sier han.

Klikk her for å se starttidspunkt for de ulike etappene.

Boasson Hagen føler seg i god form før mai-eventyret på hjemmebane.

- Jeg føler meg bra. Nå trengs det noen tøffe drag, så skal jeg stille til start med krutt i beina, sier Boasson Hagen.

I forbindelse med siste etappen på 107 km fra Gjøvik til Hønefoss arrangeres det blant annet en lagtempokonkurranse for seksmannslag fra bedrifter innen byggenæringen, Glava Building Edition.

- Foreløpig har vi fem lag på plass, men jeg regner med at vi har noen flere lag klare før startskuddet går, sier Glavas Øystein Kvam.

Vinnerlaget får første napp i en vandrepokal og flotte premier.

- Vi skulle selvsagt ønsket flere lag på startstreken, men ser at arrangementet i år kolliderer med andre store turritt. Dette er imidlertid et arrangement vi kommer til å satse på videre og er fornøyd med at vi har etablert Glava Building Edition, sier han.

TV2 har ryddet god plass til Glava Tour og planlegger sendinger to timer hver dag på hovedkanalen i beste Giro d'Italia-tid.