Svimlende luftfartstall

Hvert år reiser over to og en halv milliard mennesker med fly. Og til sammen tilfører luftfarten rundt 3000 milliarder kroner til klodens bruttonasjonalprodukt.

Luftfarten genererer mer verdier globalt enn både tekstil- og farmasibransjen, og om luftfarten var et land, ville den representert den 19. største økonomien i verden – på nivå med Polen. Over 8 millioner arbeidsplasser er direkte knyttet til luftfarten, og flere millioner jobber i bransjer som er avhengig av luftfartstransport. Tallene er hentet fra ATAG (Air Transport Action Group) sitt kompendium «Aviation benefits beyond borders» som ble publisert tidligere i år.

2 prosent av BNP
Norsk luftfart står ifølge en rapport fra Oxford Economics («Economic Benefits from Air Transport in Norway») for en verdiskapning som utgjør i størrelsesorden 2 prosent av bruttonasjonalproduktet i Norge.

Over 60 000 arbeidsplasser
I rapporten «Bærekraftig og samfunnsnyttig luftfart» fra 2011, framgår det at norsk luftfart bidrar til mellom 60 og 65 000 arbeidsplasser, og at effektene på sysselsettingen er særlig stor i distriktene. Norsk olje- og gassvirksomhet er helt avhengig at et godt luftfartstilbud, og 13 prosent av innenriksreisene gjennomføres i tilknytning til denne bransjen.

Legger igjen 13 milliarder
34 prosent av innkomne turister til Norge kommer luftveien – og disse turistene legger igjen over 13 milliarder kroner.

Globalt reiser 35 prosent av alle turister med fly, og den direkte effekten på sysselsettingen utgjør over 14 millioner arbeidsplasser, ifølge statistikken til ATAG