- Klimameldingen er for lite ambisiøs

Klimameldingen er utydelig og for lite ambisiøs, mener Norsk Eiendom.

- Det regjeringen presenterer i denne meldingen er ikke tilstrekkelig til å få redusert energiforbruket i den norske bygningsmassen. Eiendomsbransjen i Norge har invitert til høye ambisjoner og konkrete tiltak som virker for å få ned energiforbruket. Den invitasjonen har regjeringen ikke tatt imot, sier adm. direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

Ifølge regjeringen er klimameldingen også en handlingsplan for energieffektivisering, med mål om å redusere energibruk vesentlig i byggsektoren innen 2020.

- Dette blir for uforpliktende og utydelig. Eiendomsbransjen selv har tidligere stilt seg bak langt mer ambisiøse, konkrete og forpliktende målsettinger. Det er mindre enn åtte år til 2020, og med en så uklar politisk vilje ser fremtiden ikke lys ut for energieffektivisering i bygg i Norge, sier Thor Olaf Askjer.

Blant de tiltakene som foreslås fra regjeringen er en skjerping av energikravene for nye bygg til passivhusnivå fra 2015 samt innføring av såkalte komponentkrav ved rehabilitering av eksisterende bygninger (krav til hvilke materialer som kan benyttes). Norsk Eiendom mener at nye bygg fra 2015 vil ta en stor del av belastningen ved å få ned det samlede energiforbruket, mens det er lite i meldingen som motiverer energieffektivisering av eksisterende bygg.

- Vi vet at det klart største potensialet ligger i dagens bygningsmasse. Det er derfor synd at regjeringen ikke kommer med tiltak som virkelig monner i forhold til å redusere klimapåvirkningen fra norske bygninger, sier Thor Olaf Askjer.

Norsk Eiendoms medlemmer har sett med forventing fram til en forpliktende klimapolitikk for eiendomsbransjen. Den er uteblitt. Dersom regjeringen virkelig vil ha en handlingsplan for energisparing i bygg, mener Norsk Eiendom at følgende elementer burde vært med:

*Et nasjonalt mål for energisparing i bygg.
*Klare krav til sektorer og bygningstyper.
*Klare målsettinger for Enovas arbeid med energieffektivisering i bygg.
*En økonomisk opprusting av Enovas virkemidler.
*Robuste tilskuddsordninger som stimulerer de som ligger foran i energieffektivisering.
*Definerte energistandarder for offentlige bygg.