- Takbelegg reduserer giftgass i lufta

Norge har for høye utslipp av den helseskadelige NOx-gassen, ifølge Det europeiske miljøbyrået. Luftrensende takbelegg kan redusere omfanget av forurensende gass.

- Hvert år blir det lagt 200 millioner kvadratmeter tak i hele Europa. Dersom disse takene var dekket av Icopal Noxite® asfalt-takbelegg kunne de automatisk nøytralisert NOx-gass tilsvarende utslipp fra rundt to millioner biler, heter det  en pressemelding fra Icopal.

- Å legge asfalt-takbelegg som er med på å rense lufta vi puster inn, er et bidrag alle byggeiere kan gjøre uten store ekstrakostnader. Tallene fra EU er klare, vi gjør ikke vår del av jobben i Norge, og her vil alle monner dra, sier administrerende direktør i Icopal Geir Haugersveen.

Bryter utslippsgrensen
Offisielle data fra det Det europeiske miljøbyrået viser at Norge har lang vei å gå for å redusere luftforurensningen. Norge overskred i 2010 grensen for utslipp av NOx gitt av EUs nasjonale utslippstak, i likhet med ti andre land i Europa. NOx-gass genereres av biler og annen luftforurensning, og kan føre til alvorlige helseproblemer som astma og andre luftveislidelser. Giftgassene er særlig et problem i tettbygde strøk, og det faktum at så mange land ikke har redusert sine NOx-nivå tilstrekkelig, understreker behovet for nye og effektive måter å redusere luftforurensning.

– Giftlokket som kan oppstå i Bergen på vinteren består hovedsakelig av NOx, og problemet er også utbredt i de fleste andre store norske byer. Særlig de med astma eller andre luftveisplager rammes hardt, sier Haugersveen.

Asfalt takbelegg som miljøtiltak
- Et tiltak for å minske omfanget av denne gassen kan skje rett over hodet på oss. Store, ubrukte takflater kan dekkes av en spesiell type lysegrå asfalt takbelegg som renser luften. Hemmeligheten er et aktivt belegg, Noxite, som bruker energien i dagslyset til å bryte ned NOx-gass til harmløse stoffer som skylles vekk med regnvannet. Noxite kan brukes på alle flate tak, og kan også fås som shingel til skråtak, og kan dermed bidra til NOx-reduksjon i storbyene, melder Icopal.

Takbelegget har allerede blitt tatt i bruk både i Norge og Europa, blant annet av sykehus, sportshaller og kontorbygg. For tiden bygges Sørlandsparken med det som blir Norges største Noxite-tak. I tillegg er Norsk Medisinaldepots bygg på Alna i Oslo allerede klart, som det aller første bygget i landet som tok i bruk den nye oppfinnelsen. Totalt har det blitt lagt mer enn 500.000 m2 av Icopal Noxite® membraner i Europa i 2010.

- Med det presserende behovet vi har for å redusere NOx nivået i Norge og Europa for øvrig, bør arkitekter, entreprenører og byggeiere være obs på mulighetene for å kombinere både god takbeskyttelse og miljøvern. Å legge Noxite vil ikke løse hele problemet, men det vil være et av flere tiltak som kan bidra positivt, avslutter Haugersveen.