Åpner utvidet utlendingsinternat

Torsdag 19. april var det offisiell åpning av nybygg og ombygde lokalene ved Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Utlendingsinternatet er utvidet for å uttransportere flere personer uten lovlig opphold og straffedømte utlendinger.

I seremonien torsdag deltok blant annet statssekretær Pål Lønseth fra Justis- og beredskapsdepartementet og sjef for Politiets utlendingsenhet Ingrid Wirum delta.

Internatet er utbedret og utvidet for å effektivisere driften og legge til rette for et større antall tvangsreturer. Sikkerheten for innsatte og ansatte vil bli bedre og de innsattes helse- og aktivitetstilbud bedres.

72 nye eneceller
Utlendingsinternat står nå klart med 72 nye eneceller med dusj, toalett og callinganlegg. Antall plasser økes til 118 i hovedbygningen. I tillegg har vi en egen sikkerhets- og beredskapsavdeling.

Kombinert med ny og bedre fysisk sikring, og overfallsalarmer for de ansatte vil dette føre til bedre sikkerhet og trivsel for ansatte og innsatte.

Raskere retur
– Internatet er utlendingens siste stoppested i Norge. Vi ser at et opphold som til en viss grad er tilpasset den enkeltes situasjon ofte fører til at det blir lettere å uttransportere personen, sier sjef for Politiets utlendingsenhet Ingrid Wirum.

Ved å øke kapasiteten blir det også enkeltere for PU å uttransportere personer raskere fra Norge via Oslo lufthavn.

– Rask retur er best for alle parter og bidrar til å opprettholde asylinstituttets legitimitet i befolkningen, sier sjef for PU Ingrid Wirum

Fortsatt rekordmange straffedømte som tvangsreturneres fra Norge

Aldri før har PU tvangsreturnert flere straffedømte personer uten lovlig opphold i løpet av en måned som i mars 2012.

I løpet av januar, februar og mars i år har PU uttransportert 343 straffedømte, som er en økning på cirka 50 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Da returnerte PU over 1 000 straffedømte, som igjen var en økning på 50 prosent sammenliknet med 2010.

– Straffedømte står øverst på listen over de som vi prioriterer å uttransportere, nettopp for å forebygge kriminalitet, sier sjef for PU Ingrid Wirum.