Styrket håp for lønnsløft i offentlig sektor

Meklingsresultatene i privat sektor er langt bedre enn LO hadde ventet på forhånd. Det vil få følger for lønnsoppgjøret for ansatte i stat og kommune.

– De økonomiske rammene er bedre enn vi hadde forventet. Det er ingen ulempe for oss, sier leder Klemet Rønning-Aaby i LO Kommune til NTB.

Forhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet i det såkalte frontfagoppgjøret endte med en sentral ramme på noe over 2 prosent. Arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor forventer at denne øker med om lag 2 prosentpoeng etter lokale forhandlinger.

– I fjor endte resultatet i industrien på rundt 4,6 prosent, mot et resultat i kommunene på 4,3 prosent. Vi har med andre ord noe vi skal ta igjen, sier han.

Rønning-Aaby mener denne ukens meklingsresultater i frontfaget, byggfaget og i hotell- og restaurantnæringen gir grunn til optimisme.

– Det ser litt lysere ut nå enn for bare to måneder siden. Resultatene i privat sektor har iallfall ikke gjort jobben vanskeligere for oss. Snarere har vi fått god drahjelp av Fellesforbundet på flere områder, sier han.