Kritiserer helikopter for sen brannutrykning

Familien til 63-åringen som reddet seg ut av ei brennende gjeterhytte ved Karasjok, er opprørt over helikoptertjenesten på Banak. En 25 år gammel mann omkom i brannen tirsdag.

Datteren til 63-åringen sier faren og hele familien er i sjokk etter opplevelsen, spesielt redningstjenesten i Vest-Finnmark. Da redningstjenesten ble kontaktet, kunne ikke redningshelikopteret til 330-skvadronen på Banak lette på grunn av tekniske problemer.

– De sa helikopteret kom til å lette snart, men det gjorde det ikke. Hvorfor lyver de? Imens sto han der uten klær og frøys midt på vidda lenge, sier datteren til Finnmark Dagblad.

Hun kritiserer også redningsmannskapene fordi de ikke behersker samisk.

– De kan ikke samisk, og skjønner ikke hva folk sier i telefonen. Når folk er i sjokk, som pappa var, fungerer bare morsmålet, sier datteren.

Hovedredningssentralen sier til avisa at de vil gå skikkelig igjennom saken først, men forklarer hvorfor det ikke ble satt inn et annet helikopter. Politiet fikk brannmeldingen klokken 6.40 tirsdag morgen.

– Det ble jobbet med maskinen, men det var ikke klart når helikopteret kunne ta av. Rundt klokka 8 ble det meldt fra om at Sea King-en ikke kunne ta oppdraget, og da var det gått så lang tid at situasjonen var mer eller mindre avklart der inne, sier Erling Herstad, redningsleder for Hovedredningssentralen Nord-Norge.

En person som trolig er den savnede 25-åringen, ble funnet omkommet inni hytta etter brannen.