Innbruddsalarm med psykolog

Etter et innbrudd kan skaden være større enn først antatt.

– I noen tilfeller holder det ikke med besøk av låsesmed og glassmester etter et innbrudd. Følelsen av utrygghet kan stikke dypt, og det kan være vanskelig å komme i gang med hverdagen igjen, sier psykologspesialist Rune I. Svendsen i Falck Healthcare.Som første i Norge inkluderer Falck nå psykologisk rådgivning som en del av alarmpakken sin, inntil to timers konsultasjon.

Det kan holde med en prat over telefonen eller på kontoret. Andre ganger må praten tas på åstedet.

– Det er i veggene hjemme at utryggheten sitter, og da nytter det ikke alltid å prate på et kontor, sier Svendsen.

Mister kontrollen
Et innbrudd kan medføre at vi opplever et totalt tap av kontroll over en sfære som vi har et sterkt kontrollbehov over, forklarer Svendsen.

– Vi har et behov for å kunne definere hjemmet som et trygt sted, et sted hvor man kan trekke seg tilbake og hente seg inn mellom slagene i en hektisk hverdag. Et innbrudd kan gjøre at denne forståelsen endres. Da mister hjemmet mye av sin funksjon, sier psykologspesialisten.

Resultatet kan bli forskjellige symptomer på angst, som søvnvansker og at sinnet kommer i en konstant økt beredskap, som gjør at lyd og visuelle inntrykk feiltolkes som fare.

– Forestillinger om hvem som har vært på ferde gjør at det kan bli vanskelig å ta i bruk hjemmet igjen. Man kan føle seg ukomfortabel med å ta på ting og bruke møblene. Det kan føre til overdreven vasking av gjenstander, unødvendige innkjøp av nye ting og så videre, sier Svendsen.

Slike tenkemåter og handlinger bidrar til å opprettholde angsten. Psykologens oppgave blir å hjelpe familien til å bryte slike negative sirkler, ifølge Svendsen. Hjemmet skal tas tilbake.

Gjør comeback
Etter åtte års fravær er Falck nå tilbake på alarmmarkedet. Falck, som tidligere het Falken, var Norges største leverandør av boligalarm inntil alarmvirksomheten ble overtatt av G4S i 2004.

Boligalarmer sier ikke bare pip lenger.

– Når vi nå er tilbake, er det med markedets mest innholdsrike alarmpakke. I tillegg til psykologhjelp inneholder den også blant annet nettbasert innbo- og verdiregister, advokatbistand og døgnåpen rådgivning for ID-tyveri, sier produktsjef Henrik Magnusson i Falck.

2,1 millioner eneboliger, småhus og leiligheter i Norge har boligalarm, ifølge NHO Service, som mener det gjør oss til det landet i verden med flest alarmer i forhold til antall husstander. 16 prosent har alarm som er tilknyttet alarmsentral.

Samtidig har antall innbrudd begynt å gå bratt nedover, ikke minst takket være politiaksjoner som ’’Operasjon Grenseløs’’. Antall villainnbrudd ble redusert med 29 prosent i 2011 og var det laveste antallet på 20 år.

Alarm hjelper også. Har du ikke FG-godkjent innbruddsalarm tilknyttet alarmsentral er det åtte ganger større sjanse for at du får innbrudd, viser statistikk fra NHO Service.