Kompetanseløft ga ny kapasitet

Etter svak etterspørsel som resultat av finanskrisen skyter nå industrien fart igjen.

– Det har i denne perioden vært viktig å fokusere på å gjøre driften sikrere og mer effektiv, og samtidig tenke på nye muligheter. Arbeidet har gitt resultater, og vi har allerede økt effektiviteten med 10 prosent, sier administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Spenncon.

– Dette er gjør industrien mer konkurransedyktig, påpeker hun.
Selskapet har fokusert på å bygge en god sikkerhetskultur og samtidig øke kapasiteten i firmaet, for å komme styrket ut av krisen.

– Kloke hoder er blitt klokere. Gjennom systematisk kursing og kompetansebygging har vi økt effektiviteten. Stort potensiale i økt planlegging og oppfølging av planer, økt forutsigbarhet gir nye muligheter for vår industri, forteller Spenncon-sjefen.

Selskapet har kjørt en storstilt kursing i LEAN, for å øke kompetansen og effektiviteten i selskapet. 150 ledere har gjennomført kurset, og 75 av disse har i tillegg gjennomført et videregående kurs. LEAN er et prosessverktøy som hever verdiskapningen gjennom hele verdikjeden. I tillegg til LEAN-kursing har 210 personer gjennomført 40-timerskurset i HMS.

– Vi har hatt et gjennomgående kompetanseløft i Spenncon gjennom de 2-3 siste årene. Det er arbeidet med LEAN-implementering som har drevet behovet for økt kunnskapsbygging og prosessforbedring. Målet er å styrke selskapets konkurransekraft gjennom styrket kundefokus og samhandling, sier Dahl Hovland.

– Det er arbeidslederne som har aller størst påvirkningskraft på Spenncons resultater. Vi arbeider nå med å styrke vår posisjon som prosessleverandør til byggindustrien. For å sikre best mulig leveranse til kundene er vi helt avhengig av arbeidsledernes innsats og gir dem derfor ledertreningskurs slik at de har de beste forutsetninger, forteller Dahl Hovland.

Helhet
Hun forteller at det er Spenncons erfaring at flere aktører i byggebransjen etterspør tjenester fra leverandører som tilbyr en mer helhetlig leveranse med god rådgivning og tydelig ansvarsfordeling.

– Å ta i bruk leverandørenes kunnskap tidlig i prosjekteringsarbeidet gir muligheter for verdiøkning i sluttproduktet og reduserer dobbeltarbeidet. Vi ønsker svært gjerne å bli invitert med tidlig i prosessen og bidra til bedre helhetlig løsning og lavere totalkostnad for bygget, sier hun.

Godt med kapasitet
Spenncon har opplevd økt etterspørsel i årets første måneder, men har likevel godt med kapasitet til å gjennomføre flere oppdrag.

– Selv om krisen nå er over for Norges del opplever vi at det generelt fremdeles er mye ledig kapasitet i Norge, sier Hovland.