Stor interesse for Holte-kurs

Stor interesse for Holtes kurs i Uavhengig Kontroll viser at bransjen har tatt myndighetenes nye krav på alvor.

På under to uker meldte mer enn fem hundre deltakere meldt seg på, og nye kurs er allerede planlagt.

- De som trodde denne endringen ville gå upåaktet hen, har tatt grundig feil. Holte tar av seg hatten for det store engasjementet, og synes det er gledelig å konstatere at så mange ønsker å lære. Innen året er omme, regner de med å ha kurset flere tusen personer i de nye kontrollrutinene. For til tross for ny teknologi og moderne utstyr, har byggefeilene i Norge bare økt, skriver Holte i en pressemelding.

- Det er liten tvil om at mange årsaker spiller inn, bl.a. forhold som økt tidspress, klimaendringer, rasproblematikk og at man ikke bygger like solid som før. Noe skyldes også useriøse foretak. For å komme problemet til livs, har myndighetene innført krav om Uavhengig kontroll. Disse trer i kraft allerede første juli i år, og mange har revet seg i håret, forteller byggesaksekspert Marita Grande hos Holte as.

Grande er utdannet ingeniør innen bygg og miljø. Hun er en av flere hos Holte as med lang og bred erfaring i å gjøre stivbent byråkrati om til forståelig og matnyttig informasjon. Hun synes det er positivt at bransjen viser et sterkt engasjement for å imøtekomme kravene.

- Folk er i gang, vi merker det veldig, sier Grande. - Vi ser at bransjen forbereder seg nå, spesielt i forhold til tilpasninger og endret bruk av styringssystemene sine. Mange har slike uten å ha tatt dem ordentlig i bruk, men nå må de, dersom de skal tilfredsstille de nye kravene, legger han til.

Fuktsikring av våtrom samt lufttetthet i boligen, blir kontrollområdene for eneboliger i tiltaksklasse 1. Kontrollområdene i tiltaksklasse 2 og 3 blir: geoteknikk, bygningsfysikk, konstruksjonssikkerhet og brannsikkerhet. Kontrollen skal gjennomføres for både prosjekteringen og utførelsen. Det blir viktig å vite hva som skal kontrolleres, hvem som kan kontrollere, hvordan det skal gjøres, samt når kontrollen bør gjennomføres.

De prosjekterende og utførende foretak skal først gjennomføre en kvalitetssikring av eget arbeid. Deretter blir det en ekstern kontroll som er todelt. Først skal det gjøres en vurdering av styringssystem og rutiner, deretter en kontroll av fagområder med bl.a. stikkprøver, vurdering av resultatmålinger m.m.

– På den måten vil den uavhengige kontrollen bli en vurdering av om foretakets egen kvalitetssikring holder mål. Vi har stor tro på at bransjen har mange seriøse aktører som vil sette sin ære i å gjøre en ordentlig jobb, avslutter Grande.