- Bygger bro mellom fornybart og fossilt

Det var god stemning på tvers av både partiskiller og blant tungvekterne innenfor fossil og fornybar energi, da energirapporten fra NHOs Energipanel ble presentert torsdag.

- Norsk fornybar kraft i kombinasjon med naturgass vil være et viktig bidrag til at Europa når sine klimamål, slo NHOs John G. Bernander fast da rapporten ”Norge som energinasjon" ble presentert.

Med 19 næringslivsledere i spissen, har NHOs Energipanel for første gang utviklet næringslivets helhetlige energipolitiske plattform som knytter sammen norsk energipolitikk, klimapolitikk og næringspolitikk.

John G. Bernander var tydelig stolt over resultatet.

– Vi er stolte over å ha fått til noen ingen andre i Norge har fått til før, nemlig å bygge bro mellom de bransjevise og de næringsmessige klyngene innefor energisektoren, sa Bernander.

Han la ikke skjul på at diskusjonene mellom partene til tider har vært utfordrende.

– Det har vært en kraftanstrengelse, og det har vært heftige diskusjoner. I tangeringspunktet mellom disse aktørene i energibransjen, finnes det noen iboende motsetninger. Men de har vi greid å bygge bro over fordi vi har en felles målsetning – nemlig at Norge fortsatt skal ha en rolle som energipolitisk- og energiøkonomisk stormakt i fremtiden, sa John G. Bernander om rapporten som NHO og de andre involverte partene håper skal bli et verktøy politikerne benytter seg av når langsiktig norsk energipolitikken skal klekkes ut.

Positive politiske signaler
Blant annet står regjeringens klimamelding snart for tur, og skal vi tolke de første signalene som kom fra politisk hold torsdag, kommer innspillene til å bli tatt på alvor.

– Det er riktig som Bernander sier at man gjennom denne rapporten har lykkes med å bygge en bro mellom det fossile og det fornybare. Man viser virkelig at ikke det trenger å være ”enten eller”, men ”både og”. Rapporten viser også at vi må se fremover, og peker på hvordan skal Norge forvalte sin rolle som energistormakt i de tiårene som kommer, sa Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talskvinne Eirin Sund.

Hun tror rapporten de 19 næringslivsledere og kobbelet med rådgivere og fagpersoner har utformet, vil ha stor verdi for politikere når kursen for fremtidens energi- og klimapolitikk skal stakes ut.

– Det er to klare forutsetninger som ligger i bunn, nemlig at verdens energibehov er økende og at vi må kutte i klimagassutslippene. Denne rapporten trekker opp flere viktige dilemmaer, og sammen med innstillingen fra Energiutvalget som Olav Akselsen leder, vil den gi et svært godt grunnlag for oss som politikere som skal utforme framtidens energipolitikk, sier Eirin Sund.

- Kunne vært skrevet av Høyre
Også Nikolai Astrup fra Høyre var positiv fra talerstolen i Næringslivets hus.

– Rapporten kunne vært skrevet av Høyre, og kanskje er den det også, jeg vet ikke, fleipet Astrup før han med en litt mer alvorlig tone la til:

– Dokumentet illustrerer godt hvilke to hovedutfordringer vi står overfor – nemlig å dekke det stigende behovet for energi til verdens befolkning og på den andre siden behovet for å redusere klimagassutslippene. I vår del av verden kan Norge spille en viktig rolle i å fylle disse behovene, og det synes jeg denne rapporten viser tydelig, sa Astrup, som pekte på at energiområdet er et felt som krever langsiktig tenkning.

– Dette er ikke et område som er egnet for politisk spill. Vi må ha langsiktighet og forutsigbarhet i politikken som føres, slik at selskapene vet hvilke rammevilkår de har å forholde seg når de skal ta sine investeringsbeslutninger, sa Astrup.

Byggenæringen ikke inne i varmen
Selv om utvalget av næringslivsledere og organisasjoner er bredt, var ikke byggenæringen tatt inn i utvalgsvarmen som har utarbeidet rapporten  ”Norge som energinasjon”. Det har vakt oppsikt, kanskje spesielt med tanke på norske bygg står for rundt 40 prosent av energibruken her i landet og at energieffektiviseringspotensialet er enormt i byggenæringen.

– Vi har hatt noen næringer som skulle ønske at de fikk større plass – blant annet sektoren som jobber innenfor bygg, teknologi og energieffektivisering. Til det er det å si, at de verken er glemt eller utelatt i denne rapporten, og vi kommer også til å komme med en oppfølging der vi sammen med de ulike aktørene i næringen vil jobbe fram en tiltaksplan som kan lede fram til noen nasjonale mål for energieffektivisering og operasjonelle mål knyttet til det, lovet John G. Bernander.

Dette er noen av kjernebudskapene i rapporten fra NHOs Energipanel:

- Norsk fornybar kraft i kombinasjon med naturgass vil være et viktig bidrag til at Europa når sine klimamål.

- Norge må utvikle sin posisjon som leverandør av fornybar kraft, fornybar fleksibilitet og naturgass som bidrag til energiforsyningssikkerhet og klimamål i Europa.

- Det må satses offensivt på teknologiutvikling og implementering av ny teknologi. Norge må bygge videre på fundamentet som er lagt gjennom generasjoner som en verdensledende energinasjon. For å videreutvikle Norge som energinasjon, blir satsing på utdanning og kompetanseutvikling avgjørende.

- Øke produksjonen av fornybar energi, både vannkraft, vindkraft og bioenergi. Sammen med energieffektivisering, vil dette kunne dekke innenlandske behov for kraft frem mot 2050.

- Norge må fullt ut utnytte mulighetene man har, og gi kraftforedlende industri trygge rammevilkår og hindre nedlegging av norsk industrivirksomhet og dermed også karbonlekkasje. Det skal også sikre global konkurranseevne inntil global pris på klimagassutslipp er etablert.

- Olje- og gassressurser gjør Norge til en viktig internasjonal energileverandør. Petroleumsressursene danner grunnlag for at Norge også i fremtiden kan være verdensledende innen petroleumsteknologi og energieffektiv petroleumsutvinning. Det betinger, ifølge rapporten, høy letevirksomhet, nye funn og åpning av nye områder for petroleumsvirksomhet i Norge. De mener derfor at vedvarende og godt samarbeid mellom næring og myndigheter i petroleumspolitikken er nødvendig.

- Balansert utvikling av kraftsystemet i Norge krever økte investeringer i kraftnettet og forsterkning av mellomlandsforbindelsene.

- Kompetanse i leverandørindustrien må utvikles videre gjennom høy aktivitet i krevende områder.

Disse sitter i NHOs Energipanel:

Kristin Skogen Lund, NHOs president
Christian Berg, Hafslund ASA
Svein Richard Brandtzæg, Norsk Hydro ASA
Knut Bø, Technip Norge AS
Sverre Devold, Tafjord Kraft AS
Per Otto Dyb, Siemens AS
Øyvind Eriksen, Aker ASA
Henrik O. Madsen, Det Norske Veritas
Øystein Michelsen, Statoil ASA
Tom Nysted, Agder Energi AS
Sven Ombudstvedt, Norske Skog ASA
Christian Rynning-Tønnesen, Statkraft AS
Unni Steinsmo, SINTEF
Hallgeir Storvik, Yara ASA
Gunnar Syvertsen, Heidelberg Cement Norge AS
John G. Thuestad, Alcoa Inc.
Steinar Våge, ConocoPhillips AS
Arne Westeng, Bayerngas Norge AS
Geir-Henning Wintervoll, Finnfjord AS