8 av 10 positive til vindkraft

Mer enn åtte av ti har et positivt eller svært positivt inntrykk av landbasert vindkraft, viser TNS Gallups klimabarometer.

Det er en økning på 15 prosentpoeng siden 2009. Holdningsendringen skjer samtidig som Norge står foran en historisk satsing på vindkraft, skriver Energi Norge i en pressemelding.

84 prosent av befolkningen har positive holdninger til vindkraft på land, mens 89 prosent er positive til vindkraft til havs. Bare vannkraft får større oppslutning. Men ingen av energikildene øker mer i popularitet enn landbasert vindkraft, viser undersøkelsen.

– Man får ofte inntrykk gjennom mediene av at det er stor vindkraftmotstand i Norge, men resultatene viser at en stor majoritet har et positivt syn. En forklaring er trolig at fornybar energi er det nordmenn først og fremst tenker på som klimatiltak, sier prosjektleder Daniel Rees i TNS Gallup.

Åtte av ti mener at Norge satser for lite på utbygging av fornybar energi, ifølge klimaundersøkelsen.

– Norge har noen av Europas beste vindkraftressurser. Det er gledelig at stadig flere nordmenn får et positivt inntrykk av vindkraft. Det gir mulighet for både klimainnsats, styrket forsyningssikkerhet og nye arbeidsplasser over hele landet, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

I fjor ble det produsert 1,22 TWh (milliarder kilowattimer) vindkraft i Norge – en økning på nær 40 prosent fra året før. Det er nok til å forsyne en by på størrelse med Drammen med strøm.

Norge og Sverige har gått sammen om et felles støttesystem hvor målet er å bygge ut 26,4 TWh ny fornybar kraftproduksjon innen 2020. Om Norge får halvparten av den nye produksjonen, vil det tilsvare en tidobling av fjorårets vindkraftproduksjon.

– Det viktige nå er at myndighetene effektiviserer konsesjonssystemet, slik at ikke gode vindkraftprosjekter blir liggende årevis på vent. I dagens situasjon risikerer vi at svenskene stikker av med investeringene, mens vi blir sittende igjen med regningen, sier Ulseth.