- Gjør svart arbeid upopulært

Byggenæringens Landsforening (BNL) vil at Norge skal lære av erfaringene fra Sverige med innføring av fradrag for utgifter til rehabilitering, oppussing og tilbygg (ROT) på boliger.

På tre år har andelen bedrifter i byggenæringen som opplever å bli spurt om å gjøre jobber svart, sunket fra 45 prosent til bare 3 prosent.

- Erfaringene fra Sverige er svært positive. De innførte ordningen med ROT – fradrag som et tiltak for å trygge og skape hvite jobber. Det har de klart. I tillegg har svart arbeid blitt upopulært, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Årlig kjøpes det svarte tjenester for milliarder av kroner i Norge. Tross holdningskampanjer og muligheter for både fengsel og bot oppleves det ikke som om omfanget av svart arbeid avtar – kanskje tvert i mot.

Deler av byggenæringen i Norge har de siste årene opplevd at deler av markedet har forsvunnet til useriøse aktører som gjør jobbene svart. Særlig marked for oppussing og rehabilitering av boliger er hardt rammet.

- Totalmarkedet for rehabilitering av boliger og næringsbygg ligger på om lag 130 mrd kroner i år. Det oppfattes blant mange som en billig og grei løsning å gjøre arbeidene svart. Trusler om bøter og fengselstraff ser ikke ut til å endre på dette. Derfor må vi ty til virkemidler som vi ser har effekt, sier Lågøyr.

Tirsdag kommer representanter fra svensk fagbevegelse, byggenæring, Ekobrotsmyndigheten og Skatteverket til Oslo for å fortelle om svenske erfaringer, når BNL arrangerer et temamøte om virkningene av ROT-fradraget som ble innført i Sverige i 2008.

- BNL oppfordrer partiene til å gjøre svart arbeid upopulært. ROT–fradraget i Sverige har endret holdningene til svart arbeid i befolkningen, gitt bedre konkurranse og økt markedet for hvitt arbeid, sier Lågøyr.