Er det rart det blir dyrt å bygge

Vi får nærmest daglig henvendelser fra aktører i byggenæringen som tar for seg alle nye krav og forordninger man møtes med i byggesaker. Det er ikke rart at det blir dyrt å bygge, skriver en fortvilt prosjektleder i en middels stor entreprenørbedrift på Østlandet.

Mange av de nye reglene er sikkert fornuftige, velbegrunnet og velmenende, men ingenting av dette drar byggekostnadene nedover, skriver han.

Det har de siste årene kommet en rekke nye krav til bygging i Norge. Han lister opp:

- Ny TEK med nye og strengere krav

- Mer isolasjon

- Tettere bygg

- Universell utforming

- Uavhengig kontroll

- Ny NEK 400 – bolignorm

- Strengere krav til beregning av jordskjelvkrefter på bygg

Ja, listen kan bli enda lenger, men dette kan stå som eksempler.

Og så klager vi på at det er blitt så dyrt å bygge i Norge, og at Norge er et høykostland. Norge var før alt dette et av verdens dyreste land. Hvorfor konsekvent gjøre det enda dyrere?, spør han.

Dette gir et ekstra press på markedet – kun de prosjekter med beliggenhet som gjør at markedet er villig betale mer enn normalt vi se dagens lys. Mange prosjekter vil bli for marginale til at utbygger vil sette i gang. Vi klarer p.t. nesten ikke å bygge billig nok til at folk vil kjøpe. Prisene på bruktboliger stiger jevnt og trutt – det gjør det jo ikke akkurat bedre for de unge som er i etableringsfasen.

Nå må noen snart sette ned foten. Politikerne må snart bli fortalt konsekvensen av sine handlinger. ”Kjekt å ha” politikken må settes under press, skriver han.

Ser vi spesielt på dette med strengere krav til jordskjelv medfører det også at byggeprosjekter blir dyrere.

Dette har medført at kun et fåtall geoteknikere har kunnskap nok og dermed ”godkjenning” til å bestemme parametere som skal inngå i RIBens beregningsmodell. Dette bidrar også til at boligprisene øker.

Flere prosjekter vi har vært borte i utgjør ekstrakostnadene for mange hundretusen kroner bare i ekstra prosjektering. Det må gjøres grundigere grunnundersøkelser med prøvetakinger og laboratorieforsøk. Og RIBen må kjøre egne jordskjelvberegninger i langt større grad.

I tillegg kommer kostnader med ekstra avstiving og forsterkning av bærekonstruksjon – mer armering i betong og grovere dimensjoner på stål.

Meler geoteknikerne sin egen kake? Hvorfor har vi fått strengere regler, men ikke Sverige?, spør innsenderen.

For vår del mener vi det er grunn til å reflektere over dette som er hverdagen til alle dem i byggenæringen som gjør sitt ytterste for å løse boligkrisen. Men denne virkeligheten synes fremmed for alle dem som kommer med lover og regler. Dette er en sak vi gjerne skulle hatt flere synspunkter på. Dette er en viktig debatt.