Venter forsiktig økonomisk vekst i 2013

Norsk økonomi er ventet å holde seg stabil fram mot 2013 for så å vokse forsiktig, ifølge Statistisk sentralbyrås konjunkturbarometer.

Rentene er ventet å holde seg lave gjennom 2012, for så å øke forsiktig fra 2013. Mot slutten av 2015 anslås boliglånsrenten til 5,5 prosent, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB venter fortsatt høye boligpriser, men det er grunn til å tro at veksten vil bli noe lavere enn de siste årene.

Arbeidsledigheten er ventet å øke noe framover, grunnet utsikter både til fortsatt høy befolkningsvekst og til at en økende andel av befolkningen i ulike aldersgrupper ønsker å arbeide.

De regner samtidig med at veksten i gjennomsnittlig årslønn vil bli 3,6 prosent i 2012, mot 4,3 prosent i 2011. Lønnsveksten er ventet å holde seg mer eller mindre uendret i 2013, før den de neste årene trolig vil stige, når konjunkturoppgangen i Norge har vart litt og internasjonal økonomi også har tatt seg litt opp. Lønnsvekst, litt økende elektrisitetspriser og en utflating, samt etter hvert en beskjeden svekkelse av krona, vil trekke prisveksten opp gjennom de påfølgende årene.

Økonomiske nedgangstider internasjonalt vil samtidig påvirke Norges eksport. Sammen med svekket norsk kostnadsmessig konkurranseevne vil svak vekst internasjonalt bidra til en lav eksportvekst i flere år, skriver SSB.

Investeringene i petroleumsvirksomheten økte med over 11 prosent i fjor, og antas å vokse ytterligere i år.