Flertall vil ha færre kommuner

Et klart flertall ønsker færre kommuner i Norge. Men de vil ikke ha noen endring der de selv bor.

Det går fram av en undersøkelse TNS Gallup har gjort for KS, Kommunesektorens organisasjon.

Undersøkelsen kartlegger holdninger til demokrati og styring både i befolkningen generelt og blant folkevalgte i kommuner og fylker.

Tillit

Folk flest har stor tillit til sine lokale folkevalgte: Hele åtte av ti mener de folkevalgte arbeider til beste for befolkningen. Like mange mener det er lettere å påvirke kommunale enn statlige myndigheter.

Men samtidig svarer seks av ti at de venter et svekket tjenestetilbud i årene som kommer.

– Jeg vil ikke tolke det som uttrykk for mistillit til de folkevalgte. Det er nok heller snakk om en generell uro over om dagens velferdsnivå kan være bærekraftig i årene som kommer, sier KS-direktør Sigrun Vågeng til NTB.

Mot tvang

Kommunesammenslåinger er et annet tema. Hele 65 prosent av befolkningen svarer at de ønsker færre kommuner. Men bare fire av ti ønsker at kommunen de selv bor i skal slås sammen med nabokommunen.

De folkevalgte er litt mer velvillige til kommunesammenslåinger: Sju av ti ønsker færre kommuner, seks av ti kan også godta sammenslåinger som omfatter deres egen kommune.

Men verken lokalpolitikere eller folk flest vil ha tvangssammenslåinger. Et klart flertall i begge grupper mener eventuelle kommunesammenslåinger må bestemmes lokalt, ikke av Stortinget, ifølge undersøkelsen.

– Vi ser dette som det sentrale budskapet i undersøkelsen. De fleste har et pragmatisk syn på kommunesammenslåinger, og vurderer ut fra hva som er mest hensiktsmessig. Men de uttrykker også skepsis til at det skal avgjøres av Stortinget, sier Vågeng.

Stat og kommune

Ansvarsfordeling mellom staten og kommunene er et annet tema. De fleste mener staten bør ha hovedansvaret for miljø, helse, skole og barnevern, mens ansvaret for arealplanlegging, kultur, næringsutvikling, barnehager og eldreomsorg bør ligge hos kommunene.

Og selv om tilliten til lokalpolitikerne er stor: Folk flest vil ha større grad av statlig ansvar enn de lokale folkevalgte, som mener kommunene må ha hovedansvaret på alle områder unntatt miljø og klima.

Undersøkelsen legges fram på landstinget i KS neste uke, der lokale folkevalgte møtes for å diskutere framtidige utfordringer for kommunesektoren. Landstinget skal også velge nytt styre for KS.