God utvikling for betongelementer

2011 har vært et godt år for betongelementbransjen, med et produksjonsvolum som ligger godt over 2010. Også starten på 2012 ser bra ut.

Volumet som produseres i de mange betongelementfabrikkene rundt om i landet er en god indikator på nivået i byggenæringen.

- 2011 har vært et bra år, forteller styreleder Randi Egeland i Betongelementforeningen.

Men markedet er noe mer ustabilt og usikkert enn tidligere.

- Bransjen merker at markedet er noe ustabilt. Konsekvensen av dette er at ordrer endres, utsettes eller kanselleres hyppigere enn man så før finanskrisen. Situasjonen før finanskrisen var veldig stabil, med svært lang ordrehorisont for de fleste betongelementprodusentene. Det kan tenkes at dagens mer volatile situasjon med noe kortere ordrehorisont er mer representativt. Ordrereserven har ligget på 3,5-4 måneder gjennom hele 2011, omtrent på samme nivå som i 2010, forteller daglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen.

Både antall ansatte og produsert volum har økt sammenlignet med 2010.

- I sum har aktiviteten i betongelementbransjen vært god i 2011 med økende volum og økende gjennomslag for prefabrikkerte byggesystemer, legger Reiersen til.

Hulldekker er produktet med det største volumet i betongelementbransjen. Totalt ble det produsert 2 001 385 kvadratmeter hulldekker i 2011. Dette er en økning på nær 28 prosent i forhold til 2010. Dermed er man nesten tilbake til all time high innen hulldekker.

Innen plattendekker ble den prosentvise økningen enda større, men 52 prosent økt produksjon i forhold til året før. Plattendekkeproduksjonen ble på 131 657 kvadratmeter. Innen isolerte vegger var økningen på ca 10 prosent, og det ble produsert 317 471 kvadratmeter.

Også innen de fleste andre områder har det vært en fin vekst, mens det innen et par av produktgruppene har vært en mindre nedgang.

Medlemmene i Betongelementforeningen er torsdag og fredag samlet til medlemsmøte på Gardermoen.

Styreleder Randi Egeland kunne under åpningen av medlemsmøtet forteller om solid deltakelse på årets konferanse.

- Vi er i år hele 130 deltakere. Det er ny rekord. Vi også 115 personer til middagen, sier Egeland.

Les også
- Fremtiden ser lys ut