- Uakseptabelt at så mange mistet strømmen

Vedlikehold og modernisering av nettet er avgjørende for å unngå lignende strømutfall som det man opplevde under Dagmar-stormen, mener NVE.

Tall NVE har hentet inn fra Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO) og Kraftforsyningens distriktssjefer (KDS), viser at over 570.000 strømkunder ble påvirket av uværet gjennom avbrudd i strømforsyningen.

I underkant av 421.000 kunder var fortsatt uten strøm over en time etter avbruddet.

Antall berørte personer er omtrent 2,3 ganger antall berørte kunder.

– Det er uakseptabelt at så mange mistet strømmen i korte eller lengre perioder på grunn av Dagmar. Men når uhellet først hadde skjedd var det en formidabel innsats fra nettselskapene, som raskt mobiliserte og ordnet opp etter at ekstremværet hadde rammet kraftnettene. Kraftforsyningsberedskapen fungerer godt, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

Over seks timer etter avbruddet, var tallet mer enn halvert, men over 125.000 opplevde mer enn 12 timers avbrudd. Over 35.000 kunder var fortsatt strømløse etter 24 timer, et tall som sank til over 20.000 etter 36 timer. Over 10.000 kunder var fortsatt strømløse etter to døgn, et tall som ble redusert til om lag 2.000 etter at det hadde gått tre døgn.

Nær 1.000 kunder opplevde avbrudd i over fire døgn, over 300 i over fem døgn, og ca 150 i 6-10 døgn.

Dette kommer frem i en førsteinntrykksrapport NVE har publisert etter ekstremværet Dagmar.

Samtidig konkluderer NVE med at Kraftforsyningsberedskapen fungerte tilfredsstillende etter strømutfallet som berørte over en million mennesker i romjulen. Kraftforsyningen mobiliserte raskt 2000 egne ansatte, og over 700 andre mannskaper.

– Vårt hovedfokus nå er å se på hva vi kan gjøre for å unngå at så mange mister strømmen i fremtiden. Samfunnet er i økende grad avhengig av sikker strømforsyning, samtidig som at vi blir mer sårbare. Det er derfor avgjørende viktig å investere i vedlikehold og modernisering av nettet, og i videreutvikling av kraftforsyningsberedskapen, sier Sanderud.

NVE vil foreta en gjennomgang av beredskapsforskriften, og vil vurdere strengere direkte krav til forsyningssikkerhet på alle nettnivåer. NVE vil også i samarbeid med Post-og teletilsynet og andre myndigheter bidra til dialog mellom de lokale nettselskapene og teleoperatører om tiltak for å styrke leveringspåliteligheten til viktige basestasjoner i mobilnettene.