Stoltenbergs landsted taksert til 7,5 millioner kroner

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at arveavgiften ennå ikke er beregnet etter at han arvet en tredel av foreldrenes landsted på Hvaler i Østfold.

I en pressemelding fra Statsministerens kontor skriver Stoltenberg at Finansavisen gir et feilaktig bilde av at han slapp arveavgift i forbindelse med at Thorvald Stoltenberg og kona har overdratt to tredeler av sommerparadiset Søndre Sandøy på Hvaler i Østfold til Jens og søsteren Camilla Stoltenberg.

Den kunngjorte overdragelsessummen på 1,2 millioner kroner utløser ikke arveavgift for de to søsknene.

Finansavisen skriver at verdianslaget på fritidseiendommen ikke står i stil med det andre eiendommer i området vurderes til. En megler avisen har snakket med, mener eiendommen er verd langt mer enn det Stoltenberg-søsknene måtte gi for sine to tredeler.

– Den er mye verdt, i hvert fall 10 millioner. Man må imidlertid huske på at det er prisdempende at eiendommen deles opp i flere, sier megleren som ikke ønsker å framstå med navn.

7,5 millioner
Stoltenberg opplyser at en takstmann har taksert eiendommen til 7,5 millioner kroner, der statsministeren overtar en tredel.

– Altså en verdi på 2,5 millioner kroner som skal justeres for flere fradrag, blant annet bruksrett for mine foreldre og deretter min lillesøster ut hennes levetid, skriver Stoltenberg.

Han skriver at han har betalt dokumentavgift basert på sin andel på 2,5 millioner kroner, men arveavgiften er ennå ikke beregnet.

– Jeg fikk i brev av 2. desember 2011 fra Skatt Øst beskjed om at den vil bli behandlet innen seks måneder, sier Stoltenberg, som legger til at han selvsagt vil forholde seg til ligningsmyndighetens konklusjon.

– Lavt verdianslag
Redaktør Steinar Grini i Finansaviser mener at avisens hovedpoeng står fast og at det er brukt en lav takst på eiendommen.

– Denne taksten er videre redusert gjennom tiltak som vanskelig kan sies å være reelle, men rent skattemotivert der hensikten ene og alene er å redusere arveavgiften. Blant disse er bruksrett for Thorvald og Karin Stoltenberg og i særlig grad Stoltenbergs søster, Nini Stoltenberg, sier Grini.

Han viser til Thorvald Stoltenbergs uttalelser til Fredriksstad Blad, der han uttaler at barn og barnebarn har tatt hånd om stedet lenge og at han “har ikke akkurat vært mye på Søndre Sandøy de siste ti årene».

Statsminister Jens Stoltenberg ble ikke gitt tilsvar i artikkelen i Finansavisen, og Grini erkjenner at han burde vært gitt anledning til å kommentere saken.

Med en prislapp på 10 millioner kroner, ville Camilla og Jens Stoltenberg trolig måttet betale 365.000 kroner i arveavgift hver, men siden barn kan arve 470.000 kroner hver av sine foreldre før det beregnes arveavgift, slipper de unna. (