Bergen tinghus klar for opprustning

I desember 2011 fullførte Statsbygg forprosjektet for Bergen tinghus.

Planen for rehabilitering av den staslige rettsbygningen fra 1933 tilfredsstiller alle krav til moderne bruk av bygget, til tross for mange utfordringer på grunn av både kulturminnevern og sikkerhetskrav. Det rehabiliterte tinghuset skal også i fremtiden romme kontorer og rettssaler for Bergen tingrett og Nordhordland tingrett.

Alle fellesarealer, inkludert inngangsparti og hall, skal restaureres og tilbakeføres til opprinnelig stand, med noen tilpasninger til dagens krav. Lagrettssalen skal også tilbakeføres, men skal få nytt ventilasjonsanlegg og audiovisuelt utstyr. Det er også planlagt en ny ekstra stor rettssal i to etasjer over atriet som utgjør hallen, og tre nye ekstra brede rettssaler i hjørnene av bygningen. Det vil lages en lyshimling med glasstak over hallen som skal illudere dagslyset utenfor.

Det er et mål i planen at alle kulturhistoriske verdier skal ivaretas, og Statsbygg har hatt en god dialog med Riksantikvaren under hele prosjektperioden. Det har vært svært viktig for Domstolsadministrasjonen som oppdragsgiver og de ansatte i tingrettene å øke rettssalskapasiteten, bedre sikkerheten i lokalene og skaffe tilfredsstillende inneklima. Når byggeperioden er over, vil Bergen tinghus ha funksjonelle og tidsriktige lokaler som er bedre tilrettelagt for ansatte og publikum, samtidig som bygningen har bevart sitt opprinnelige uttrykk.

Bergen tinghus er i følge Riksantikvaren den tydeligste og best bevarte representanten for tinghusene oppført i perioden 1930-1950. Tinghuset er tegnet av arkitekt Egill Reimers, og har fungert som rettshus siden det ble oppført i 1933. På grunn av sine arkitektoniske kvaliteter, gjennomarbeidete detaljer og materialbruk er Bergen tinghus et viktig kulturminne i nasjonal sammenheng, og både bygningen og originalt inventar er foreslått fredet.

Forprosjektet har en foreslått kostnadsramme for hele prosjektet på 815 millioner kroner. Inkludert i kostnadsrammen er midler til erstatningslokaler i byggefasen og restaurering av originale Egill Reimers-møbler. Tidligst oppstart av rehabiliteringen er i 2013, men dette er avhengig av bevilgning av midler over Statsbudsjettet samme år.