Kåret til «Årets lærling»

Håkon Andersen fra Bergen er kåret til «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen. Han har utdannet seg innen betongfaget og tok fagprøven i juni.

Håkon Andersen er ansatt i Veidekke Entreprenør og jobber for tiden på Os Sjøfront.

- Å bli kåret til «Årets lærling» er en stor anerkjennelse, sier Håkon Andersen. Premien på 10.000 kroner og et diplom ble overrakt av Grethe Juvik Lohne fra fagopplæringskontoret i Hordaland fylkeskommune på et arrangement i regi av EBA Vestenfjelske. Hun fremholdt at Håkon Andersen har faglige kvalifikasjoner over gjennomsnittet og evner å finne løsninger på konkrete utfordringer. «Han er dessuten en hyggelig og jovial person som bidrar til et godt arbeidsmiljø. Han har gode lederegenskaper og har allerede fått prøvd seg som bas i Veidekke», sa hun om vinneren. Håkon Andersen tok ett år på videregående skole før tre års læretid, og skal avtjene militær førstegangstjeneste i 2012.

Det er bedriftene som nominerer sine beste kandidater i denne konkurransen. Bedriften vurderer den enkeltes kvalifikasjoner i henhold til ni fastsatte kriterier. En jury bestående av representanter for BYGGOPP i Hordaland og Sogn og Fjordane, fagopplæringskontoret i Hordaland fylkeskommune og Fellesforbundet foretar den endelige bedømmelsen.

Norges første kvinnelige tunneldriver
Kåringen av «Årets lærling» er gjort blant 270 lærlinger i entreprenørbransjen i Hordaland og Sogn og Fjordane. Nærmest Håkon Andersen kom Jeanette Engen fra Jølster som er lærling hos Mesta Entreprenør i fjell- og bergverksfaget. Ved avlagt fagprøve kan hun bli landets første kvinnelige tunneldriver. Jeanette Engen jobber for tiden på vegprosjektet på E16 ved Borlaug i Lærdal. «Hun er flink og flittig i sitt arbeid og vil bli en utmerket representant for sitt fag», sa Grethe Juvik Lohne.

På tredjeplass i kåringen av «Årets lærling» kom Joar Kannelønning fra Stord. Han er lærling i firmaet Engelsen Anlegg og utdanner seg som anleggsmaskinfører. «Han har hatt en faglig utvikling over hva som kan forventes av en lærling. Han arbeider selvstendig og er positiv og humørfylt», heter det i begrunnelsen. Jeanette Engen og Joar Kannelønning fikk begge diplom og 5.000 kroner i premie.

Takker bedriftene
- Vi vil takke bedriftene som gjør en veldig god jobb med å gi lærlinger den praktiske treningen de trenger for å få sin fagutdannelse, sier Jonny Olsen, som er leder for BYGGOPP i Hordaland. BYGGOPP tilrettelegger for opplæring innen bygg- og anleggsteknikkfagene og følger opp lærlingene. BYGGOPP har 55 medlemsbedrifter i Hordaland og 134 i Sogn og Fjordane.