Grønt lys for tysk gigantprosjekt

Motstanderne av ett av Tysklands mest omstridte byggeprosjekter har lidd et bittert nederlag. Et klart flertall sier ja til bygging av ny sentralstasjon i Stuttgart.

Striden om stasjonsbyggingen og den nødvendige omleggingen av jernbanelinjene rundt den sørtyske storbyen har rast i årevis og vært en gjenganger i mediene. Mandag ble det klart at nesten 59 prosent av deltakerne i en folkeavstemning ville at prosjektet skal gjennomføres.

Folkeavstemningen fant sted søndag, og nederlaget i delstatens Baden-Württembergs hovedstad er spesielt bittert for De grønne. Statsminister Winfried Kretschman tilhører dette miljøvernpartiet, som sitter i koalisjon med det sosialdemokratiske SPD.

Kretschman forsøkte mandag å gjøre det beste ut av en heller pinlig situasjon for hans parti.

– Vi vil nå endre kurs, og i stedet for ukritisk motstand vil vi utøve konstruktiv kritikk, sa regjeringssjefen til pressefolk.

Stasjons- og linjeprosjektet tar sikte på å knytte Stuttgart til et stadig mer finmasket nett av høyhastighetsbaner i Europa. Men De grønne har kjempet mot prosjektet, dels av miljøhensyn og dels fordi de mener prisen på 4,5 milliarder euro (vel 35 milliarder kroner) er for høy. (©NTB)