Får avklaring om Høyblokken før nyttårsaften

Regjeringen skal etter planen få det endelige svaret på om Høyblokken må rives eller ikke, før nyttårsaften.

Etter planen skal rapporten om at Høyblokken ble så skadet i bombeeksplosjonen 22. juli at den eventuelt må rives, være klar til 31. desember, ifølge fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud. Tilrådingene til Statsbygg vil være avgjørende for regjeringsbyggets videre skjebne.

– Høyblokken blir revet hvis konklusjonen er at konstruksjonen ble for svekket i eksplosjonen. I motsatt fall, ser jeg for meg at vi utarbeider minst to forslag, et hvor den blir rehabilitert og et hvor den blir revet, ser Aasrud til NTB.

Høyblokken huset både Statsministerens kontor og Justisdepartementet fram til bombeeksplosjonen 22. juli. Første etasje i bygningen ble helt blåst ut av den 950 tunge bomben til Anders Behring Breivik, som også påførte bygningen store skader i etasjene oppover. Det har imidlertid vært uklart om skader på selve konstruksjonen er så store at bygningen uansett ikke kan bli stående.

– Det pågår et stort opprydningsarbeid som må være ferdig før den endelige analysen kan fullføres, sier Aasrud.

Rapporten skal også gi en analyse av regjeringskvartalet og spørsmålet om det er sikkerhetsmessig forsvarlig å holde departementsbygningene samlet som i dag eller om de bør ligge spredt.