Nordsjøolje ga fredagsløft på Børsen

Hovedindeksen fikk et solid løft både fra Nordsjøen og Europa og steg 3 prosent til 377,88 poeng på ukas siste handledag.

Gigantfunnet på Aldous Major Sør, som Statoil selv mener er i «champagneklasse», er dobbelt så stort som tidligere antatt. Nyheten ble sluppet før investorene i Oslo startet arbeidsdagen, og Børsen ble smurt av oljen gjennom hele fredagen. Europeisk optimisme i forkant av helgens toppmøte smittet også over på Oslo Børs.

Aller størst uttelling fikk Det norske oljeselskap, som eier 20 prosent av feltet på Utsirahøyden. Aksjen steg 53,62 prosent til 79,50 kroner og ble fredag omsatt for 600 millioner kroner. Mens ryktene om oppjusteringen av funnet har svirret den siste uken, har Det norske-aksjen steget til sammen over 70 prosent i verdi.

Statoil, som er operatør på feltet, steg 3 prosent til 141,30 kroner. Aksjen ble omsatt for 1,2 milliarder kroner.

Men det var ikke bare de oljeavhengige selskapene som var med på festen. Blant de 30 mest omsatte selskapene på Børsen fredag, var det bare solenergiselskapet Rec som gikk i minus. Med en smell på 4,43 prosent. Yara la fram et positivt kvartalsresultat og ble belønnet med en oppgang på 6,27 prosent, mens DnB NOR steg 5,41 prosent.

Prisene på nordsjøolje og amerikansk lettolje gikk svakt opp til henholdsvis 110,79 dollar og 87,92 dollar fatet.

Håp om at EU-lederne søndag vil legge fram en konkret løsning på gjeldskrisen i eurosonen sendte markedene oppover. I London, Paris og Frankfurt steg de ledende indeksene med mellom 2 og 3,5 prosent.