Forsikringsslurv kan gi milliontap

En rekke underentreprenører mangler kunnskap om hvilken risiko de løper dersom de dropper å forsikre egne leveranser i byggeprosjekter. I verste fall kan det føre til milliontap og konkurser.

– Vi ser ofte at underentreprenører som leverer til større prosjekter ikke vet at de ifølge norsk standard står med risiko for egne leveranser frem til hele jobben er overlevert, sier skadesjef Roar Sigstad i Gjensidige.

Manglende kunnskap

Det er spesielt innen tingforsikring – det vil si forsikringer som dekker verdiene som dag for dag reiser seg på byggeplassen – det skorter på forsikringskunnskapen i byggenæringen. Og det er de små og mellomstore bedriftene som er synderne.

– De store firmaene har god kontroll. Her snakker vi stort sett om de små leverandørene, og de er det gjerne mange av i et byggeprosjekt, sier Sigstad.

De aller fleste ønsker å prosjektforsikre egne leveranser så fort de blir gjort oppmerksomme på hvilken risiko de selv løper.

– Dessuten snakker vi om ganske beskjedne premier. Avhengig av hvilken egenandelsløsning man velger, kan enkeltforsikringer koste ned i en promille av det jobben er verdt. Men jo større risikoen er i prosjektet, desto høyere blir premien, sier Sigstad.

Han påpeker at kunnskapen om ansvarsforsikring er langt bedre enn om tingforsikring.

– De aller fleste vet at de kan holdes erstatningsansvarlige for skader de påfører andres arbeid. Vi ser at når informasjonen er på plass, så er også forsikringene i orden, sier Sigstad.

Forsikret bilene – ikke 10-millionersjobben

Han var selv i kontakt med en entreprenør som skulle gjøre en jobb til 10 millioner kroner i et byggeprosjekt. Entreprenøren, som hadde en årlig omsetning på rundt 50 millioner kroner, sto uten de nødvendige prosjektforsikringene og kunne i verste fall gått konkurs dersom en brann hadde rammet byggeprosjektet.

– Han ville fortsatt vært forpliktet til å fullføre jobben, og han hadde verken fått dekket materialkostnader eller tapt arbeidstid. En slik situasjon kan bety kroken på døra for et selskap, sier Sigstad.

Årsforsikring enklest

Alle de store norske forsikringsselskapene tilbyr prosjektforsikringer, og pakkene som tilbys er stort sett like.

– Man kan gå inn å forsikre hvert enkelt prosjekt. Men dersom du har mange små og like prosjekter i løpet av et år, vil det enkleste være å tegne en årsforsikring som omfatter alle prosjektene. Når året er omme angir du hvilken omsetning du har hatt og hvor mange prosjekter du har vært involvert i, så regnes premien etter aktivitet, sier Sigstad.