Russland vil bygge nytt kjernekraftverk på Kola

Russerne lanserer nye planer om å bygge et nytt kjernekraftverk 20 mil fra norskegrensen. Norske miljøvernere er kritiske.

Sjefen for Russlands atomkraftselskapet Rosatom bekreftet under et besøk på Kolahalvøya denne uken at finansieringen vil være på plass neste år, skriver BarentsObserver.com.

Sergej Kirjenko sa at byggingen av den første reaktoren vil starte i 2015. Når den etter planen startes opp i 2020 vil den være tre ganger så kraftig som reaktorene som alt er i drift på Kola.

Når de nye reaktorene er oppe og går, vil russiske myndigheter stenge de to eldste reaktorene på det eksisterende kraftverket.

– Det vil være idiotisk å løse en atomutfordring ved å skape en ny. I 2020 er de to eldste reaktorene på Kola atomkraftverk 47 og 45 år og må stenges uavhengig om det bygges et nytt kjernekraftverk eller ei, sier Stine Østnor i Natur og Ungdoms russlandsprosjekt i en pressemelding.

Bellona mener det ikke er noen behov for flere kjernekraftverk i området.

– Så vidt man klarer å stenge de gamle reaktorene så ville det vært et skritt i riktig retning. Men problemet med den russiske sikkerhetskulturen blant russiske operatører og problemet med atomavfallet forsvinner ikke, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona til NRK.

Norske myndigheter har lenge vært bekymret for de eldgamle reaktorene, og i fjor ba 27 nordnorske ordførere regjeringen om å legge mer press på russiske myndigheter for å få dem til å stenge atomkraftverket på Kola.